image
 |  99 23 Лютого 2024 | 16:16

росія здатна самостійно виготовляти 400-500 "Шахедів" на місяць

Росія здатна самостійно виготовляти 400-500 ударних дронів-камікадзе типу Shahed на місяць.

Про це повідомив керівник відділу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), де вивчають ракетну, артилерійську зброю та дрони Російської Федерації Андрій Кульчицький, пише УП.

"У нас є хвіст одного з перших "кашних" "Шахедів" (серії "К" – УП) під номером 026. І тепер з'явився екземпляр під номером 2600 (збитий на Києвом в середині лютого – УП). Ми рахували, що вони виготовляють їх 400–500 штук на місяць".

За словами експерта, від перших прильотів цих дронів в український тил восени 2022 року і до сьогодні ворог пройшов декілька логістичних і технологічних етапів.

Спочатку "Шахеди", які росіяни називають "Герань-2", маркувалися літерою "М", і на той момент це були в повному розумінні іранські БпЛА.

Пізніше з'явилась серія "чорних Шахедів" з літерою "Ы" – це серія апаратів, зібраних в Росії як машинокомплект, який поставляли з Ірану (зі зміною на місці зборки навігаційного обладнання).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряні сили уночі збили 23 з 31 "Шахеда"

"Є третя серія, з літерою "К", які вони запускають по Україні зараз. Можна сказати, що це вже російські дрони: їхня повна зборка, їхнє навігаційне обладнання та бойова частина".

Експерт пояснив, що на перших етапах "Шахеди" крім вибухівки були оснащені уражаючими елементами – кульками з вольфраму, які під час вибуху та за високих температур зберігають свою форму та якості.

Сотні, тисячі таких дробинок знаходились у широких силіконових стрічках, якими "обгорталась" частина корпусу. Але пізніше росіяни відмовились від цього задуму, зробивши ставку на великі руйнування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити