image
 |  45 7 Лютого 2022 | 10:48

Російський ліберал ламається на українському питанні. Тисячу разів перевірено. Ось і тисячу перший випадок стався

Є такий ліберально-опозиційний російський історик — Марк Солонін. Писав про Другу світову з антисталінських позицій, критикував Путіна. Були в нього цілком адекватні думки та аргументи. Потім в Росії у нього почалися якісь проблеми і вирішив він перебратися в Україну, відкрити ютюб канал та продовжити діяльність вже звідси. Україна гостинна, всіх російських лібералів прийме та обігріє.

Але сьогоднішня діяльність Солоніна до історичних досліджень не має жодного стосунку. Останнім часом у нього одна тема — боротьба з українським буржуазним націоналізмом.

Чому я вживаю совковий штамп про буржуазний націоналізм? Бо Солонін, який стільки років із цим совковим наративом ніби як боровся, сьогодні повністю у ньому розчинився і став його ретранслятором. Свідомо так сталося, або його понесло саме на українській темі — не ясно. І насправді не важливо. Коли він дійшов до відео-вставок з совєцьких художніх фільмів про війну як ілюстрацій «звірств бандерівців» — коло остаточно замкнулося.

Якщо ви думаєте, що Солоніну йдеться про якусь ліберальну критику націоналізму взагалі (принаймні, це було би послідовно) — то ви помиляєтеся. Солоніна не цікавить польський, єврейський, угорський чи будь-який інший націоналізм, окрім українського. Сталінізм, путінізм та інші види російського шовінізму теж не на часі. Тим більше, що під тезами Солоніна з «українського питання» залюбки би підписався будь-який сталініст, путініст або чорносотенець.

Якщо коротко, основні тези російського ліберала виглядають десь так:

— нема ніякої Західної України, є лише Східна Польща. Західну Україну придумали більшовики. Просто Україну теж придумали більшовики;

— в ОУН був галицький націоналізм, галичани не зовсім українці, або взагалі не українці — але це не точно;

— ОУН і УПА — збіговисько погромників і злочинців, але й серед інших українців, які в різні часи боролися за незалежність — позитивних героїв нема. Принаймні, про таких не згадується. Навіть Винниченко сумнівний, бо певний час співпрацював з «погромником» Петлюрою і йому приписують «пошлую» фразу про російський лібералізм, який закінчується на українському питанні;

— Солонін годину розповідав про передвоєнний розкол в ОУН, але примудрився жодним словом не згадати про Карпатську Україну. Треба було сильно старатися, але він зміг. Спротив оунівців окупації Закарпаття Угорщиною (союзницею Гітлера) — це ж як ламає картину про «українських націоналістів — маріонеток Німеччини», тому про це взагалі ні слова. В кращих традиціях махрової пропаганди — незручні факти просто ігноруються. Не було ніякої Карпатської України, їдемо далі;

— у міжвоєнній Польщі українці жили як в санаторії, чим вони були незадоволені — не ясно. Тему польсько-українську війну 1918-19 Солонін не розкриває. Про цілу епопею з автономним статусом Галичини, який мав бути наданий згідно рішення Ліги Націй і який так і не був реалізований — теж. Про пацифікацію згадано як про цілком легітимну і взагалі майже гуманну акцію. Українці насправді були всім задоволені, просто оунівці брали гроші у Німеччини і СССР, щоб мутити воду, ось і все. При цьому Бандера ще одночасно примудрявся бути агентом польської поліції;

— ОУН у 1930-х роках не була апологетом ліберальної демократії! Жахливий компромат. І це в момент, коли демократичними в Європі та Північній Америці з натяжкою лишалося всього декілька країн. І навіть ці демократичні країни були колоніальними імперіями. Або в них діяли расові закони. Але всі претензії до українців, у яких тоді не було своєї держави взагалі. Принцип історизму в усій красі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятий і шостий здатні так боротися за мир, що можуть не залишити каменя на камені, - Юрій Сиротюк

Ну і так далі, і тому подібне.

Мені можуть сказати — навіщо взагалі на це реагувати? Може ще почати всерйоз розбирати і шукати маніпуляції у статтях Путіна та монологах Кісєльова?

Причина проста.

Репутація ліберальності та опозиційності до Путіна додає в очах частини української аудиторії додаткового авторитету будь-якому росіянину, навіть якщо він говорить повну маячню.

І якщо українофобську маячню говорить умовний Жиріновський — нічого додатково пояснювати не треба. А якщо те саме говорить Солонін, який втік з Росії і писав книжки проти Сталіна — деякій частині української аудотиорії додатково пояснювати треба.

Андрій Іллєнко - український політичний діяч, народний депутат України VII та VIII скликань, заступник голови ВО «Свобода».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити