image
 |  2 28 Вересня 2023 | 21:14

Розповіли, де на Волині виявили найбільше випадків сказу

На Волині цього року почастішали випадки сказу серед тварин, що означає підвищений ризик інфікування для волинян.

Про це повідомляє Район.Шацьк. 

Окрім того, як зазначають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, летальний випадок цього місяця у Вінницькій області в людини зумовив підвищення уваги до сказу й методів запобігання хворобі. Там вперше за 15 років людина померла від сказу, її покусала домашня кішка. Тварина зникла, проте, на це не звернули увагу. Через місяць у хворого з’явились характерні симптоми недуги (гідрофобія, збудженість, утруднене дихання). За кілька днів після госпіталізації людина померла.

За даними Держпродспоживслужби, за дев'ять місяців в області хворобу виявили у 34 тварини, в той час, як за весь 2022 рік зареєстрували 32 випадки сказу. Цього року найбільше випадків – на Горохівщині (6), Локачинщині (5), Ківерцівщині та Іваничівщині (по 4), Луцькому та Маневицькому районах* (по 3). У 26 випадках (83%) захворіли домашні коти і собаки.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують: якщо вас вкусила тварина – потрібно негайно звернутися до медичного закладу для отримання кваліфікованої допомоги.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема, собаки. Для них укус є інстинктивною реакцією для захисту території та членів зграї, або для здобуття їжі. При укусі в обличчя/голову людини ймовірність захворіти становить до 90%; в кисті рук — до 70%, в ділянки нижніх кінцівок — до 25%.

Епідеміологи радять: при укусах, подряпинах (чи ослиненні шкіри) будь-якими тваринами – якнайшвидше промити рану водою з милом. Після цього краї рани обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) і накласти стерильну пов’язку.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Він зумовлює розвиток енцефаліту і стрімке ураження центральної нервової системи. Сказ ще називають гідрофобією (через водобоязнь), а ще характерний розвиток різкої чутливості до руху повітря, чи будь-яких рухів та яскравого світла у приміщенні.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

місця, кількості й глибини укусів

кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початковими симптомами сказу є висока температура тіла і в багатьох випадках біль або незвичайні відчуття: поколювання, пощипування, або печіння у місці рани.

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Щоб вберегтися від сказу, важливо:

щорічно проводити щеплення проти сказу всім домашнім тваринам, сторожовим собакам;

не контактувати з дикими та безпритульними тваринами;

за можливості тварину, котра покусала людину, потрібно доставити до ветеринарної установи для огляду та встановлення спостереження за нею протягом 10 днів.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Довідково: Серед людей в нашій області хворобу востаннє реєстрували дев'ять років тому в Ківерцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лорак знову пробила дно: розказала, що фінансує депортацію українських дітей у РФ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити