image
 |  4 9 Грудня 2021 | 14:33

Розповіли деталі про унікальність автентичних дверей Луцька (ФОТО)

Під час робіт виявлялися деякі вельми цікаві деталі. Наприклад, при монтажі давні майстри використовували цвяхи. Вони квадратної форми і в досить доброму стані. На Галичині, спадкоємиці Австро-Угорщини, техніки виконання дверей трохи відрізнялися.

Про це пише на сторінці у facebook Олександр Котис.

"На Кривому Валу і на Словацького двері мали відкривні вікна. Оті фігурні вставки - це насправді дверні вікна, які колись відкривалися.

Цікаву деталь виявили двері на Словацького. А саме гак посередині дверей на рівні плечей (на фото). Він слугував зачіпкою для відкривних частин і, напевно, виконував ще якусь функцію.

Всі двері мають тонку різьбу. В наш час вона позапливала шарами фарб різних років. Усі вони будуть відчищені до первинного стану.

Деревина - модрина.

Також хочу поділитися думкою, яка в мене визріла з досліджень архітектури, але це добре видно і на прикладі дверей. Ті, що на Словацького, типологічно належать до естетики часів перед Першою світовою. Але змонтовані вони були в міжвоєнний період - в першій половині 1920-х. Тому що в архітектурі Луцька першої половини, середини і навіть трохи далі за середину 1920-х (чим далі, тим менше) панувала мистецька інерція. Будинки цегляного стилю, декор, притаманний більше часам ще Російської імперії. Під час архівних пошуків я був здивований деяким будинкам на Мокрому Лузі, які виявилися датовані серединою 1920-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишаюся, що цю унікальність Луцька можна зберегти для наступних поколінь, - депутат про початок реставрації історичних дверей

Ну, і ще це атмосфера... Я беру в руку шматочок різьби, якому вже скоро вдихатимуть нове життя, проводжу пальцями по ній, бачу на звороті першу фарбу. Цікаво, хто і як їх колись виготовляв? Це цікавий стан, який має свої емоції і наштовхує на свої роздуми, коли стикаєшся безпосередньо з якось річчю старовини...", - йдеться у дописі.

Нагадаємо, що Програма підтримки реставрації автентичних вхідних дверей та вікон в об’єктах культурної спадщини міста «Автентичний Луцьк» була розроблена депутатом міськради Андрієм Біланом (фракція ВО "Свобода").

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити