image
 |  5 1 Квітня 2023 | 10:22

Розповіли як у Володимирі возили воду сто років тому

Водовози та водоноси - дві професії, які були важливими у Володимирі сто років тому. 

Про це пише наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк.

Водовози – це одна із найдавніших професій міста. Завдання водовоза було просте – набирати воду і доставляти її в помешкання для пиття і для господарських потреб. Зазвичай водовози використовували кінську силу, адже перемістити одразу багато води вручну було неможливо, а кожного разу до річки не набігаєшся. Правда, інколи воду доставляли і власноруч. Таких людей називали водоносами.

Ну, звісно, послугами водовоза користувалися заможні верстви населення. Для простих селян чи містян – це була обов’язкова щоденна робота. Коромисло та дерев’яні відра – постійний атрибут водоносів. На світлинах початку ХХ ст. зображено кілька старих колонок або криниць на центральних та бічних вулицях міста.

Одна з таких точок знаходилася у нинішньому скверику навпроти ресторану «Дружба». На старих світлинах часів австро-угорської окупації, зображено містян, які з відрами крокують по воду та водовозів (бочка запряжена кіньми), які виконують свою нелегку справу. Також є світлина (датування її не відоме, але певно за часів Польщі) на якій зображено водовоза з двома білими, надзвичайно гарними вгодованими кіньми. І рухається він по одній з торгівельних вулиць Фарній де розміщувалися одні з найкращих та найдорожчих крамниць. Очевидно, що водовоз саме на цій вулиці працював, адже треба було доставити воду і в м’ясну крамничку, і в перукарню, і в пивний магазинчик.

Дві колонки знаходилася у єврейському кварталі. Одна - неподалік синагоги, а інша, швидше за все, в «спальному районі». Водяна помпа була біля синагоги з 1925 року. На іншому фото видно добре збережений кам’яний будинок з верандою, у вікнах якої бракує шибок. Сама колонка знаходилася всередині веранди, а держак та кран на дворі.

Місця, де розташовувались колонки підтверджувались офіційно в міській управі, відповідно й водовози теж мали дозволи на працю. З часом колонок побільшало. А з початком будівництва системи водовідведення міста сама професія водовоза і водоноса потрохи почала відходити на задній план.

Система водовідведення бере свій відлік від 1966-67рр., коли було розпочато будівництво, як водопровідних, так і каналізаційних мереж по головних вулицях міста – Ковельській, Сагайдачного, Павлова, Князя Василька та будівництво головної каналізаційної насосної станції, розташованої в одній з низьких точок міста по вул. Князя Романа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Професія фурмана або як їздили у Володимирі сто років тому

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити