image
 |  2 15 Травня 2021 | 16:49

Розвертай голоблі: РНБО виступила проти законопроєкту про примусову вакцинацію

В РНБО вважають, що цей законопроєкт суперечить Конституції та не відповідає Стратегії національної безпеки України.

Про це повідомляє «GreenPost».

Рада національної безпеки й оборони звернулася до голови Верховної ради Дмитра Разумкова з проханням розглянути зауваження щодо скандального законопроєкту № 4142 «Про систему громадського здоров’я» (більше відомому як законопроект «про примусову вакцинацію»).

«Прийняття проєкту Закону в цілому в редакції, прийнятій Верховною Радою України у першому читанні, становить потенційну загрозу національній безпеці України у сфері забезпечення протиепідемічного, біологічного захисту та біологічної безпеки в разі його прийняття», — йдеться в тексті документу.

У РНБО вважають, що задекларована мета — створення повноцінної національної протиепідемічної служби для реагування на біологічні загрози — не відповідає змісту законопроєкту. Насамперед ідеться про те, що законопроєкт № 4142 скасовує дію Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», не пропонуючи натомість ефективних інструментів для забезпечення державою санітарно-епідемічного благополуччя. Також у законопроєкті пропонують внести зміни у 36 законодавчих актів, які регулюють діяльність органів центральної виконавчої влади у надважливих сферах суспільного життя — гарантуванні безпеки житлових приміщень, водних об’єктів і питної води, атмосферного повітря, ґрунтів, утримання територій населених пунктів, умов праці, забезпечення радіаційної безпеки та протирадіаційного захисту, поводження з відходами. На думку РНБО, запропоноване авторами законопроєкту передавання повноважень і функцій у цих питаннях іншим органам центральної виконавчої влади призводитиме до погіршення низки показників середовища життєдіяльності людини та є значним потенційним ризиком для національної безпеки України, зокрема в екологічній сфері.

Окрім того, законопроект не створює вертикально інтегровану систему протиепідемічного захисту.

«Досвід протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, засвідчив, що країни, в яких функціонують централізовані системи державного протиепідемічного захисту, мали змогу ефективніше протидіяти поширенню захворювання та запобігати перевантаженню національних систем охорони здоров’я», — йдеться у зверненні.

Виклавши свої критичні зауваження до законопроєкту на 11 сторінках, РНБО просить мінімізувати «існуючі та потенційні загрози національній безпеці України».

Нагадаємо, раніше ГНЕУ також розкритикувало скандальний законопроєкт № 4142 «Про примусову вакцинацію».

Проти зазначеного законопроєкту протестувала громадськість і критично висловлювалися фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нововолинську – благодійні заходи для поpятунку 10-pічної дівчинки

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити