image
 |  0 27 Січня 2020 | 18:09

Що відбувається із «космолотами» через місяць після закриття?

Після грудневого наказу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про закриття гральних закладів більшість об'єктів не працюють.

Всього працювало близько 5,3 тис. таких об'єктів, більшість яких орендували приміщення в найбільш прохідних місцях. Вихід з ринку наймасовішого в країні орендаря не вплинув на оренду. Власники 30% приміщень готові здавати їх знову, але не хочуть знижувати плату, - пише "Новое время".

Останні кілька років гральні заклади були привабливими орендарями для власників приміщень у різних містах країни. Вони готові були платити максимальні орендні ставки, каже гендиректор компанії Ресторанний консалтинг Ольга Насонова. Конкурувати з ними було неможливо. Якщо ресторан у центрі Києва готовий витрачати на оренду приміщення не більше $20−25 за один кв м на місяць, то власники ігрових залів розщедрювалися і на $50−70.

Представники грального бізнесу вирішили не сперечатися з рішенням влади. Багато з них вивезли все обладнання і зняли таблички. Через місяць після раптового закриття, на місці деяких гральних закладів відкрилися караоке. Але більшість об'єктів як і раніше не працюють.

Багато приміщень, в яких раніше розташовувалися лотереї, простоюють, каже директор АН Брок-Ріелті Дмитро Корчев. "Деякі з них здаються в оренду. Але це не масова тенденція", — говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У комітеті Ради припускають відставку Авакова, якщо справа Шеремета розвалиться

Гральні заклади, як правило, укладали договори оренди на тривалий період і платили за оренду приміщень на рік наперед, пояснює керуючий партнер консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. Тому, каже експерт, багато майданчиків досі заброньовані. Зараз же в Києві в оренду пропонують тільки 30% від загальної кількості приміщень, які раніше займали лотереї і гральні зали. Але їх власники поки що не поспішають знижувати орендні ставки.

"У Києві — дефіцит хороших приміщень. Наприклад, я займаюся пошуком майданчиків для двох своїх клієнтів і вже практично впала у відчай. Хороших об'єктів за адекватними цінами просто немає", — каже Ольга Насонова.

Приміщення можуть масово з'явитися на ринку нерухомості в тому випадку, якщо у найближчі кілька місяців не ухвалять рішення щодо грального бізнесу, прогнозує Сергій Костецький.

"Якщо ніяких змін не буде, то майданчики будуть масово пропонуватися в оренду. Це може призвести до зниження ставок на 20%", — говорить він. Найбільше у приміщеннях зацікавлені власники магазинів, перукарень та ресторатори.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити