image
 |  4 7 Березня 2024 | 13:49

Селище на Волині стане містом

За новим законодавством термін «селище міського типу» зникне, натомість населені пункти, що мали цей статус, доєднаються до переліку міст, селищ або ж сіл, залежно від чисельності населення.

28 липня 2023 року у Верховній Раді прийняли закон, який передбачає ліквідацію статусу «селище міського типу», - пише ВСН.

У кінці січня 2024 року закон вступив у силу. Відтак залишилися три категорії населених пунктів – місто, селище та село.

В Україні було – 461 міст, 882 смт, 1164 селища та понад 28 тисяч сіл. У Волинській області 22 населені пункти мали статус селища міського типу. Згідно з цим законом, передбачена чітка класифікація населених пунктів:

  • місто має мати не менш 10 тисяч населення;
  • селищем вважають населені пункти із загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч населення;
  • село є населеним пунктом із загальною чисельністю менше 5 тисяч та садибною забудовою.

Цікаво, що волинські смт мають і менше 5 тисяч населення, і більше 10-ти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянина оштрафували на 51 тисячу гривень за підробку документів та махінації з пільговими кредитами

Селище Маневичі вже планує розпочати процедуру переходу у статус міста. До слова, в громаді достатня кількість населення. У 2022 році кількість населення складала 10 тисяч 800 людей. Але, зі слів голови громади, наразі тут мешкає орієнтовно 12-13 тисяч мешканців.

«Як тільки пройдемо процедуру, одразу станемо містом», - зазначив голова Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк.

Щодо часових рамок, то голова громади відзначив, що точно не може вказати таку інформацію, адже ця процедура робиться на рівні держави.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити