image
 |  0 7 Липня 2020 | 15:23

Шахраї придумали нову схему пограбунку українців

В Україні шахраї створили низку сайтів-підробок для виманювання банківських даних людей.

Про це пише “OBOZREVATEL”.

Зазначається, що зловмисники використовують ці дані для переказу коштів з карток їхніх жертв.

Повідомляється, що найчастіше сайти-підробки маскують під онлайн-магазини або майданчики для переказу коштів.

Як стало відомо, на цих сайтах часто пропонують оплатити будь-які послуги за допомогою банківської картки.

Зокрема, користувачу необхідно внести свої дані в форму, проте після підтвердження операції людина отримує повідомлення, що операція була неуспішною.

Наголосимо, що часто банки відмовляють у проведенні операції, на перший погляд, з поважної причини.

Проте, мета цих сайтів не надання послуг, а так званий “фішинг”, оскільки сайт “запам’ятовує” дані банківських карт користувачів.

Варто зауважити, що головна небезпека цих сайтів полягає в тому, що шахраї накопичують реквізити користувачів, а потім використовують їх для несанкціонованих переказів з карток жертв на свої рахунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти в Криму визнали плачевну ситуацію з якістю води: з кранів тече глина з піском (ФОТО)

Зазначається, що суми можуть бути різними: в одних випадках вони забирають усі гроші з рахунку, а в інших – витрачають кошти поки не спрацюють встановлені ліміти для розрахунків в Інтернеті.

Крім того, кіберзлочинці купують речі в Інтернеті, коштом жертв.

Фахівець із кібербезпеки Віталій Якушев розповів, як можна впізнати підробку:

  • немає системи шифрування трафіку. Адреса сайту справжньої платіжної системи починається з “https: //”, водночас фальшивки інформацію не захищають;
  • домен “одноденка”. Сайт зареєстровано в Росії 22 січня 2019 року, тобто всього кілька днів тому. Перевірити цю інформацію можна на спеціальних сервісах;
  • немає юридичної назви компанії. Замість цього на сайті вказано лише адресу. Як вдалося з’ясувати, в зазначеному житловому будинку зареєстровано три компанії, але жодна з них не є платіжною системою;
  • немає сертифіката. Всі платіжні системи повинні сертифікуватися за міжнародними стандартами. Фейкові системи такого сертифіката не мають;
  • запитують персональні дані. Платіжна система для проведення акцій ніколи не буде під час першої ж реєстрації запитувати серію й номер паспорта.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити