image
 |  22 26 Травня 2020 | 08:32

Шмигаля і його команду підозрюють у скоєнні посадового злочину: заява до ДБР (ДОКУМЕНТ)

До Державного бюро розслідувань скерували заяву про вчинення кримінального правопорушення прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. У заяві зазначається, що Шмигаль призначив Головою Державної екологічної інспекції України Андрія Мальованого і тим самим порушив українське законодавство.

Про це повідомляє “Вголос”, у розпорядженні якогоз’явилася відповідна заява, підготована ексголовою Держекоінспекції Михайлом Казимиром.

Як відомо, розпорядженням Уряду від 20 травня 2020 року Андрія Мальованого було призначено новим Головою Держекоінспекції на 5 років із випробувальним терміном у 3 місяці. Втім, за законом, цю посаду сьогодні повинен обіймати Михайло Казимир, якого з Держекоінспекції незаконно звільнили в 2015 році. 

Казимира призначили очільником Держекоінспекції у 2014 році, відразу після Революції Гідності. А в січні 2015 року — незаконно звільнили з посади розпорядженням Кабінету Міністрів (за порушення трудових обов’язків, якого він і не здійснював). Посадовець не погодився з цим рішенням і звернувся до суду — спершу в Україні, а згодом і до Європейського суду з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львів'янин вимагає від прем'єра поновлення на посаду голови Держекоінспекції

Кожен із позовів Казимир виграв, відтак, за законом, мав бути поновлений на посаді ще у 2015 році. Проте ні тодішній прем’єр Яценюк, ні його наступники Гройсман та Гончарук рішення суду не виконали. Через це впродовж п’яти років Держекоінспекція України не мала очільника (щоби не порушувати законодавство прем’єри призначали на цю посаду тимчасово виконуюючих обов’язки). Напередодні у середу, 20 травня, прем’єр Шмигаль порушив законодавство й призначив головою Держекоінспекції Андрія Мальованого.

Сам Михайло Казимир уже скерував заяву про вчинення злочину Шмигалем до Державного бюро розслідувань. 

“Уряд взагалі не мав права оголошувати конкурс на посаду голови Держекоінспекції, адже ця посада не є вакантною. Відповідно до рішень українських судів всіх інстанцій та Європейського суду із прав людини, мене мали поновити на цій посаді ще в 2015 році. Втім, вже 5 років із того часу прем’єр-міністри не виконують їх. За цим фактом відкрито вже два кримінальних провадження — одне веде поліція, інше прокуратура. Тепер я відправив до ДБР заяву про скоєння злочину , адже розпорядженням про призначення Мальованого Шмигаль грубо порушив українське законодавство», — зазначив Казимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські АТОвці не задоволені діяльністю Погуляйка, збираються під Волинською ОДА

Як відомо, незаконного звільнення Михайла Казимира з посади Голови Держекоінспекції у 2015 році домігся скандальний Міністр екології Ігор Шевченко (після п’яти місяців на посаді Верховна Рада звільнила самого Шевченка за підозру в корупції, а правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за незаконне збагачення).

Натомість новопризначений Голова Держекоінспекції Андрій Мальований досі працював начальником управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації. За даними нардепа від «Слуги народу» Ольги Василевської-Смаглюк, на посаду його пролобіював бізнес-партнер Сергія Льовочкіна Ігор Тинний.

“Вголос” скерував запити із проханням прокоментувати ситуацію до прем’єра Дениса Шмигаля та Міністра Кабінету Міністрів Олександра Немчінова, який мав підготувати проект розпорядження про виконання рішення суду, втім відповіді так і не отримав.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити