image
 |  2 27 Грудня 2018 | 18:48

Шухевич — не колаборант: з підручника приберуть наклеп на українських націоналістів

Науковці й освітяни вважають, що в умовах відкритої агресії Росії проти України, поява такого підручника означає підтримку російської пропаганди. 

Про це повідомляє Вголос

Міністерство освіти та науки зобов’язало видавництво “Ґенеза” та авторів підручника для 10-го класу загальної середньої освіти “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)” терміново внести зміни до електронного та друкованого варіанту, які стосуються “колабораціонізму” Романа Шухевича. 

Про це йдеться у відповіді на депутатський запит народного депутата України від ВО “Свобода”, члена парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Олега Осуховського до Міністерства освіти і науки та Служби безпеки України. 

Раніше до Олега Осуховського звернулися громадські активісти з проханням надіслати звернення науковців, освітян, громадських діячів та учасників російсько-української війни до Міністерства освіти та науки України щодо нового шкільного підручника для 10-го класу загальної середньої освіти “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)” авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші. 

“Зокрема, йдеться про те, що участь українців у складі батальйонів “Роланд” і “Нахтігаль”, а згодом і дивізії “Галичина” у підручнику представлена як “прояв колабораціонізму”. Проте висновки міжнародних та урядових комісій, а також провідних дослідників теми (І. Патриляка, А. Боляновського, С. Кульчицького, М. Сєміряги й інших) аргументовано спростовують цю тезу. Відразу ж після заголовку “Національні військові формування в німецькій армії. Прояви колабораціонізму” в підручнику розміщений портрет Романа Шухевича, який, вочевидь, має на меті візуалізувати та персоналізувати “прояви колабораціонізму». Науковці й освітяни вважають, що в умовах відкритої агресії Росії проти України, поява такого підручника означає підтримку російської пропаганди”, — йшлося у зверненні. 

Олег Осуховський звернувся з депутатським запитом до СБУ та МОН із проханням розглянути звернення громадськості, науковців, освітян та учасників війни та виконати їхню вимогу: відкликати наклад підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого й О. Г. Аркуші, внести необхідні вказані правки до тексту та вилучити зі заголовка четвертого пункту параграфа 33 (с. 244) уточнююче формулювання “Прояви колабораціонізму” (подати його в такій редакції: “Національні військові формування в німецькій армії”). 

Нагадаємо, що 23 жовтня історики на круглому столі у Львові вимагали відкликати підручника для 10-го класу загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)» авторства М. М. Мудрого та О. Г. Аркуші, і вилучити у четвертому пункті параграфу 33, на с. 244 уточнююче формулювання: “Прояви колабораціонізму”. 

25 жовтня 2018 року депутати Львівської обласної ради підтримали звернення до Міністерства освіти і науки України, яке ініціювала фракція ВО “Свобода”, щодо неприпустимості прирівнювання у шкільних підручниках Головного командира УПА Романа Шухевича до колаборантів нацизму. Депутати також закликають інші обласні ради ухвалити аналогічні рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Точка на карті: підпільна квартира Романа Шухевича

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити