image
 |  2 8 Березня 2021 | 21:16

Швейцарці проголосували за заборону одягу, що закриває обличчя. Мусульмани погрожують судом

Швейцарія проголосувала за заборону закритого обличчя на публіці, що включає бурку  або нікаб, які носять мусульманські жінки.

Як пише BBC, офіційні результати недільного референдуму показали, що "за" проголосували 51,2%, а проти - 48,8%.

Цю пропозицію висунула права Швейцарська народна партія (SVP), яка проводила агітацію під гаслами на кшталт "Зупинити екстремізм".

Хоча в офіційних документах з цього питання і не згадується мусульманський одяг, ініціатори референдуму не приховували, що він направлений насамперед проти використання паранджі, нікабу тощо.

Зазначимо, що для мусульман будуть деякі виключення — зокрема під час відвідування культових будівель. Крім питання ісламу, ініціатива передбачає заборону приховувати обличчя футбольним хуліганам й право- та ліворадикалам під час масових заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція в Цюріху розігнала марш феміністок, одна з них вкусила поліцейського

Позиція мусульман

А ось представники швейцарських мусульман заявили, що для них цей референдум є "чорним днем". Там також зазначили, що оскаржуватимуть результати голосування у суді.

«Сьогоднішнє рішення відкриває старі рани, ще більше розширює принцип правової нерівності та направляє чіткий сигнал про відторгнення мусульманської меншини», — наголосила у своїй заяві Центральна рада мусульман.

Згідно з дослідженнями Люцернського університету (німецькою мовою), майже ніхто в Швейцарії не носить бурку, і лише близько 30 жінок носять нікаб. Близько 5% населення Швейцарії, яке налічує 8,6 млн людей, є мусульманами, більшість із яких походять з Туреччини, Боснії та Косово.

За даними на 2018 рік, у Швейцарії проживало близько 450 тисяч мусульман, або 5,3% населення, - наголошує Громадське.

Але цікаво те, що, згідно з соціологічними дослідженнями, лише 30 жінок з цього числа використовували одяг, який закриває обличчя.

Заборона на носіння мусульманського жіночого одягу, який закриває обличчя, діють у деяких європейських країнах — зокрема у Франції, Данії, Нідерландах, Австрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку п'яний водій мопеда підкинув хабар у службове авто патрульних

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити