image
 |  4 29 Листопада 2018 | 19:35

Синод Вселенського патріархату затвердив текст Томосу

Сьогодні, 29 листопада, архієрейський синод Вселенського патріархату ухвалив текст Томосу про надання автокефалії українській православній церкві. 

Про це повідомляє кореспондент "Прямого" зі Стамбулу. 

 "У контексті раніше ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській церкві, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний синод підготував статут Української церкви", - йдеться у документі. 

Раніше про процедуру ухвалення Томосу і отримання українським православ’ям автокефалії в інтерв’ю "Прямому" розповів радник президента Ростислав Павленко. 

Нагадаємо, помічник Варфоломія повідомив, що найскладнішим було рішення про автокефалію для УПЦ, а Томос - це другий і не такий важкий крок. 

27 листопада радник президента України Ростислав Павленко і Вселенський патріарх Варфоломій обговорили остаточні кроки до надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні відповідно до вже ухвалених рішень Синоду. 

3 листопада президент України Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали історичну угоду про створення незалежної Української православної церкви. 

18 жовтня Верховна рада України підтримала в першому читанні за основу і в цілому законопроект №9208 про передачу Андріївської церкви Константинополю. 

17 жовтня президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська". 

Петро Порошенко наголосив, що влада в Україні чітко поділяє принцип невтручання держави в церковну діяльність. Глава держави підкреслив, що особливо це стосується іноземної держави, втручання якої постійно відбувалося останні роки. 

Раніше Філарет повідомляв, що Україна отримає Томос про автокефалію не пізніше грудня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочалось засідання Cиноду Вселенського патріархату, на якому мають остаточно затвердити Томос 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити