image
 |  2 8 Листопада 2017 | 17:48

Сир і сирний продукт - не одне й те ж саме

Купуючи ту чи іншу продукцію, варто не лінуватися читати дані, наведені на її маркуванні.

Про це 8 листопада 2017 року повідомили у ДП «Полтавастандартметрології».

Незважаючи на те, що інформації на цю тему не бракує, далеко не всі розуміють, що придбали спред чи молочно-рослинну суміш замість вершкового масла, і мова тут іде не лише про невідповідність за якісними показниками, а й про кардинально інше походження продукції.

Якщо масло – це продукт, виготовлений винятково з молочних вершків, із загальним вмістом молочного жиру від 61,5% до 88,8% (в усякому разі так повинно бути відповідно до вимог законодавства), то основою для всього іншого служить рослинний жир, який було піддано процесу гідрогенізації та переетерифікації. Цій речовині властиво мертвим вантажем осідати в наших судинах, з роками, провокуючи появу інсультів, інфарктів та онкологічних недугів.

Теж саме можна сказати й про сир та продукт сирний, згущенку та продукт згущений, сметану та продукт сметанний, який часто позначають, як «сметанка» .

Можуть бути у схожій упаковці, але дуже відрізняються за вмістом і шоколад та солодка плитка чи десерт (які схожі на шоколад смаком та кольором барвника, але кардинально відрізняються за складом); сік та нектар (де соку до 50%), чи напій соковмісний (де соку взагалі від 1%, а по факту й взагалі може не бути); квас, як продукт бродіння та «синтетичний» безалкогольний напій з такою ж назвою.

Читаючи маркування, слід звернути увагу й на те, чи не має воно додаткових позначок. Зокрема, спеціальні застереження наносять на упаковку, якщо продукція містить такі речовини, як: аспартам (штучний замінник цукру, заборонений хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років); діоксид сірки (використовують в якості консерванту для деяких вин); понад 10% поліолів (які можуть викликати розлад шлунку); гліциризинову кислоту (сапонін), сіль хлористого амонію або велику кількість концентрату коріння солодки (надмірне споживання небажане для хворих на гіпертонію), ряд небезпечних збуджуючих речовин, які додають в енергетичні напої.

Напис «оброблено іонізувальним опроміненням» означає, що продукція піддавалась опроміненню.

Риба та морепродукти, вирощені у штучних умовах, поряд з назвою містять напис «вирощено в умовах аквакультури». Напис «оброблено хладагентом» означає, що використано спеціальні консервуючі речовини, які дозволяють багаторазово заморожувати та розморожувати рибу без видимих зовнішніх змін.

Продукти, які упаковувались із застосуванням консервуючих газів, маркуються написом «упаковані в захисному середовищі».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити