image
 |  14 10 Березня 2021 | 22:24

Скандальна донецька фірма, яка ремонтувала дорогу на Волині, залишила незакінчену роботу

Стахановськими темпами фірма «Данко», в якої проглядається «донецьке коріння», відремонтувала дорожнє покриття від с. Дерно до смт Олика раніше в Ківерцівському, а тепер у Луцькому р-ні. Але роботи залишилося – непочатий край!

Буквально в останні дні грудня 2020 р. дорожня організація «Данко» завершувала капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О030535 Олика–Н-22–Дерно–Олика, - пише Волинська газета.

Відкриті торги для визначення підрядника у липні 2020 р. оголосило Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області». Очікувана вартість ремонту складала майже 84 млн грн. За ці кошти, як зазначали колеги з ІА «Волинські новини», мали зробити наступне: «Видалення придорожніх насаджень, демонтаж дорожніх знаків, розбирання покриття автобусних зупинок, тротуарів, очистка водовідвідних споруд, досипка земляного полотна, подовження та очищення залізобетонних труб, ремонт мосту, встановлення на мосту перильного огородження, влаштування дорожнього одягу, улаштування водоскидних споруд, облаштування автобусних зупинок і посадкових майданчиків, улаштування з’їздів, облаштування пішохідних і велосипедних доріжок, встановлення оцинкованого бар’єрного огородження, напрямних стовпчиків і дорожніх знаків, нанесення дорожньої розмітки, зовнішнє освітлення дороги, пусконалагоджувальні роботи».

Найкраща тендерна пропозиція виявилася в «Данко», фірми родом із Донбасу, котра раніше активно вигравала тендери в… Луганській та Донецькій обл. Її поява дивним чином збіглася зі створенням головою облдержадміністрації Юрієм Погуляйком Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» та призначенням її керівником Ігоря Свиридова. Виходець із Донбасу після серії скандалів був звільнений, утім, намагається відновитися на посаді через суд. А різноманітні представники цієї структури періодично затримуються правоохоронцями під час отримання «відкатів» від дорожників на величезні суми…

Хоча загалом ТОВ «Данко», яке під прикриттям тендерів із 2020 р. устигло отримати на Волині підрядів на 213 млн грн бюджетних коштів, і тут не уникнуло скандалу.

«Учасниками тендерних торгів виступили ТОВ «Данко» (83 млн 370 тис. грн), ТОВ «Луцькавтодор-сервіс» (70 млн 991 тис. 21 грн 39 коп.) та ТОВ ІБК «Енерготехнобуд» (72 млн 800 тис. грн). Як бачимо, пропозиція ТОВ «Данко» навіть не була найнижчою. Більш того, під час аукціону донецька фірма не зменшила запропоновану суму ні на копійку, тоді як «Луцькавтодор-сервіс» (у якого і так була найнижча пропозиція) знизив ціну на 2,1%, а інший учасник ТОВ ІБК «Енерготехнобуд» – аж на 12,1%. Фактично на момент визначення переможця, пропозиція ТОВ ІБК «Енерготехнобуд» була найнижчою: 64 млн грн. Але переможцем тендерний комітет визначив ТОВ «Данко». Підставою для відхилення пропозицій інших учасників стало те, що вони не надали «необхідні документи, відсутнє забезпечення пропозиції, не відповідають критеріям технічної документації», – зазначали «Волинські новини».

Тому «Луцькавтодор-сервіс» на дії «Служби МАД у Волинській області» поскаржилося в Антимонопольний комітет. Зокрема, підприємство вважало, що вимоги до тендерної документації написані дискримінаційно:

«1. Від учасників вимагали надати документи, які підтверджують наявність у штаті інженера з якості та його кваліфікацію. Тобто найняти такого фахівця по договору (як це часто відбувається) підприємство не могло.

2. Відповідно до тендерної документації, оприлюдненої замовником, сторонню техніку виконавці робіт можуть лише по договору оренди лізингу. Тоді як чимало учасників торгів часто укладають договори зі своїми контрагентами про надання послуг будівельною технікою і механізмами.

3. В учасників вимагали документи, які б підтверджували досвід виконання аналогічного договору виключно на дорогах місцевого значення (максимум трирічної давності ще й на суму не менше очікуваної вартості тендеру – понад 80 млн грн). Тобто успішний досвід роботи на дорогах державного значення в межах тих же умов для замовника ваги не мав».

Наразі невідомо, як Антимонопольний комітет відреагував на ці скарги, але ТОВ «Данко» дорогу від с. Дерно да смт Олика, які належать до Олицької ОТГ, так і не відремонтувало. Один шар асфальту покладено, де-не-де встановили бордюри на місці неіснуючих тротуарів, дорожні знаки бовваніють теж подекуди, а, найголовніше в умовах весняних повеней та підтоплень – не забезпечено облаштування водоскидних споруд!

Як розповідають місцеві жителі, на одній із ділянок у с. Дідичі це спробували зробити, але порвали газову трубу, і на цьому експерименти з водовідведенням завершилися. Труби лежать біля дороги…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька вандали понищили «розумну зупинку» (ФОТО)

Та й аварійні дерева, котрі ТОВ «Данко» також мало демонтувати, досі стоять на обох узбіччях дороги в тому ж с. Дідичі, посередині ніби як відремонтованої дороги від с. Дерно до смт Олика.

Втішає, що за умовами тендеру ТОВ «Данко» має все доробити до завершення нинішнього року. Але чи дотримається ця «донецька фірма» умов підписаного контракту?

Бо олицький Замок Радзивіллів включено в перелік національного надбання держави, до 2023 р. має завершитися його капітальна реконструкція. І якщо на оглядини об’єкту високопоставлені столичні посадовці вирішать поїхати не від «цуманського перехрестя», а через с. Дерно, то декому життя медом не буде здаватися…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити