image
 |  23 9 Липня 2020 | 14:54

Скандальне будівництво: за 2 роки ДАБІ таки не змогла перевірити житловий комплекс у Луцьку

Інспектори управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області за понад два роки жодного разу не змогли провести перевірку будівництва житлового комплексу «Егоїст» у Луцьку. Її намагалися здійснити кілька разів, та кожного разу посадовців контрольного органу не допускали на будівельний майданчик через відсутність представників забудовника.

Будівництво житлового комплексу, який спочатку називався «Егоїстом», а в процесі перейменувався на ЖК «Візаві», добігає завершення. Власник компанії, якій належить частина будівлі і земля під нею, – депутат Луцької міськради Сергій Була – найімовірніше знову балотуватиметься в депутати на найближчих виборах. Тож Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував як справи з будівництвом, на яке свого часу скаржилися мешканці сусідніх будинків і до якого мали претензії правоохоронці.

Провести перевірку – місія неможлива

У розпорядження «Сили правди» потрапила відповідь управління Державної архітектурно-будівельної інспекції на звернення лучан щодо проведення перевірки скандального будівництва на проспекті Соборності, 22б у Луцьку.

У документі йдеться, що дозвіл на виконання будівельних робіт на багатоквартирний будинок з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на Соборності, 22б виданий ще 29.08.2017 року замовнику будівництва – товариству з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Девелопмент Індустрі». Проєктну документацію розробило ПП «Артпростір», головний архітектор проєкту – Гусак Олег Андрійович, головний інженер – Корнієнко Сергій Євгенович. Експертизу проєкту будівництва провело товариство з обмеженою відповідальністю «Глобал Пропостач», головний експерт проєкту – Данилов Сергій Володимирович.

Ще 25 квітня 2018-го року управління ДАБІ повідомило представника замовника будівництва та представника проєктанта про заплановану на період 7-го – 18-го травня 2018 року перевірку та необхідність забезпечення присутності всіх учасників будівництва на будівельному майданчику.

Зрештою, інспектори склали акт про недопущення посадових осіб контрольного органу на об’єкт будівництва та протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Також замовнику будівництва склали припис про усунення порушень.

За місяць, у червні 2018-го, інспектори ДАБІ ще кілька разів спробували потрапити на будівельний майданчик «Егоїста» в рамках позапланової перевірки, але замовників чи упоноважених осіб знову не виявилося на місці, тож перевірку знову не змогли провести.

З червня 2018-го року і понині співробітники Держархбудінспекції так і не змогли знайти самого замовника будівництва.

«Матеріали перевірки надіслані від 18.05.2018 року на адресу ТОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» згідно номеру поштового відправлення не були вручені. Таким чином, управління не має змоги провести перевірку в установленому порядку», – йдеться в листі.

В документі також зазначають, що після повернення призначеного замовнику листа, його надіслали повторно до Головного управління Національної поліції у Львівській області для примусового вручення за адресою компанії у місті Львові на вулиці Чорновола, 67г, офіс 10. Та в поліції так і не змогли вручити документи, «у зв’язку з відсутністю замовника за вищевказаною адресою». В поліції також запевнили, що проведуть додаткову перевірку та приймуть рішення при появі працівників ТОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» за вказаною адресою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погуляйко порадив Зеленському уникати незручних запитань від журналістів

Згодом управління ДАБІ надіслало ще кілька листів до поліції Львова. Навесні 2019-го поліція з’ясувала, що замовника «Егоїста» за місцем реєстрації справді немає та ніколи не було.

«В ході перевірки Головного управління Національної поліції у Львівській області згідно листа в.о. директора ДП «Інтеграл-Буд» ТОВ «Фірма Інтеграл» гр. Ольшанської-Бохонко О.Я., ТОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» в ТОЦ «Інтерсіті» за адресою: м. Львів, пр. Чорновола, 67-г (офіс №10) договорів оренди не укладало та такої фірми за вказаною адресою немає», – йдеться в документі.

Разом з тим, в управлінні ДАБІ у Волинській області запевняють, що вчиняють заходи для встановлення місцезнаходження суб’єкта господарювання, а ситуацію з будівництвом «Егоїста» тримають на постійному контролі.

Закрити кримінальні провадження – місія можлива

Житловий комплекс «Егоїст» (зараз – «Візаві») почали зводити ще наприкінці 2015-го року. Власник земельної ділянки – приватне підприємство «Укрбізнесінвест», власниками якого є депутат Сергій Була та його батько, передало її в користування за договором суперфіцію львівській фірмі ТОВ «Юкрейніан Девелопмент Індустрі». Вона й виступила замовником будівництва.

Невдовзі після старту будівельних робіт навколо комплексу спалахнув скандал: почала просідати і вкрилася тріщинами сусідня багатоповерхівка на Соборності, 20. Мешканці цього будинку кивали на нове будівництво. Через це забудовнику довелося за власний кошт укріплювати сусідній будинок.

Як писало видання «Волинь24», після цього забудовнику довелося дещо розширити будівництво, зокрема і збільшити поверховість, відповідно – вносити зміни до проєктної документації, через що будівельні роботи заморозили майже на рік.

Згодом будівництво відновили уже з новим дозволом і новою категорією складності, комплекс отримав і нове ім’я – «Візаві». Ексначальник держархбудконтролю у Луцьку Юрій Маслюк тоді пояснював «Волинь24», що забудовник спершу подав один проєкт будівництва, за яким власне й отримав дозвіл, проте в процесі відхилився від нього. Через це відділ держархбудконтролю оштрафував замовника, а потім скасував йому декларацію про початок будівництва.

На початку 2018 року стало відомо, що правоохоронці розслідують два кримінальні провадження, в якому фігурує ЖК «Егоїст». Одне з них, відкрите ще в серпні 2016-го, стосувалося службових осіб управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області, Луцької міської ради та Луцької райдержадміністрації.

За версією правоохоронців, вони нібито видавали містобудівні умови та обмеження з будівництва багатоквартирних житлових будинків на території Луцька та Луцького району, в тому числі і на Соборності, 22б, та в подальшому реєстрували декларації про початок будівельних робіт, незважаючи на можливу небезпеку споруджуваних об’єктів для життя та здоров’я людей, заподіяння інших тяжких наслідків у зв’язку із допущеними порушеннями щодо категорії складності об’єктів будівництва, використанням неякісних будівельних матеріалів, невідповідності наміру забудови містобудівній документації тощо.

В рамках провадження провели чимало слідчих дій та все було марно. Як повідомили в прокуратурі Волині, 14 лютого 2019-го року кримінальне провадження закрили. Офіційно – у зв’язку із встановленням відсутності у діяннях складу кримінального правопорушення. Останні ухвали суду на проведення слідчих дій стосувалися саме вилучення документів в «Юкрейніан Девелопмент Індустрі» та фірми-проєктанта «Егоїста».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку «Волиньобленерго» просить надати в довгострокову оренду землю під трансформатор

Інше кримінальне провадження, відкрите у березні 2017-го року, було ще менш успішне. За версією правоохоронців, представник Луцької міської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, користуючись корупційними зв’язками із посадовцями та підприємцями м. Луцька, з метою незаконного збагачення лобіював інтереси третіх осіб на сесіях міської ради при розгляді питань, пов’язаних із виділенням земельних ділянок. При цьому земельні ділянки нібито виділялися із значними порушеннями земельного законодавства, внаслідок чого завдавалися тяжкі наслідки громаді міста.

В рамках цього провадження слідчі отримували дозвіл на проведення позапланових документальних перевірок у підрядника будівництва на Соборності, 22 ТОВ «Глобал Девелопмент ЛТД» та управлінні ДАБІ, вилучення документів в міськраді. Та все це було марно – це провадження закрили ще наприкінці грудня 2017 року з тих же підстав, що і перше.

Багатоповерхівку можуть ввести в експлуатацію і без архітектурно-будівельної перевірки

– Перевірки не було, жодного разу нас так і не допустили до будівництва, – розповідає виконувач обов’язків начальника управління ДАБІ у Волинській області Олексій Удалов. – Сьогодні інспекція перебуває в стадії ліквідації і проведення перевірок призупинили, тому ми не можемо зараз виїхати взагалі на перевірку.

Зі слів посадовця, приписи замовнику будівництва так і не вручили, забудовник не з’являвся на об’єкті та ігнорує архбудінспекцію.

– Ми не бачили документів, їх нам не надали. Були лише звернення мешканців сусідніх будинків. Ми писали листи, замовник їх не отримував, залучали працівників міської ради, складали акти про недопуск і так воно все тягнеться...

«Сила правди» поцікавилася, чи може змінитися ситуація із перевіркою «Егоїста» у зв’язку з ліквідацією інспекції та створенням нових профільних сервісних органів замість неї. Олексій Удалов розповів, що має з’явитися Державна сервісна служба містобудування і Державна інспекція містобудування України. Перша має займатися дозвільними процедурами, а друга здійснювати контроль.

– Поки не створять інспекцію містобудування, перевірку на «Егоїсті» здійснити неможливо, – каже Олексій Удалов.

– Будівництво ззовні виглядає так, наче вже на завершальній стадії. Якщо вони цього року завершуватимуть і звертатимуться за отриманням сертифікату про готовність об’єкта, чи видадуть їм цей документ без проведення згаданої перевірки? – цікавимось.

– Буде виїжджати інспектор на об’єкт, його мають допустити і надати всі необхідні документи для прийняття в експлуатацію. Інспектор буде перевіряти відповідність проєктній документації готовність об’єкта.

– В такому разі чи зможе він проводити перевірку за зверненням мешканців?

– Ні. Лише розглядати питання щодо прийняття в експлуатацію. Те, що не була проведена перевірка, не є підставою для відмови у видачі сертифіката про готовність.

Нагадаємо, Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, який діяв в Україні з 2011-го до березня 2020-го року містив норму, якою постійно користувалися недобросовісні забудовники: «державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у присутності суб’єктів містобудування або їх представників, які будують або збудували об’єкт будівництва». Таким чином забудовники мали змогу під різними приводами не з’явитися на інспекцію і затягувати терміни, чи взагалі унеможливити проведення перевірок.

Із запуском Державної сервісної служби містобудування і Державної інспекції містобудування України, очевидно, буде впроваджений і новий порядок проведення перевірок будівництв.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити