image
 |  2 5 Квітня 2021 | 21:40

Скільки українських заробітчан хочуть залишитися в Польщі? (ОПИТУВАННЯ)

Аналітичний центр Gremi Personal у 2021 році вдруге провів соціологічне опитування українських заробітчан у Польщі. Попереднього разу таку ж дослідницьку роботу Gremi Personal здійснив у лютому 2020 року. Порівняння даних цьогорічного і попереднього опитувань свідчить про те, що серед української молоді зростає кількість охочих іммігрувати до іншої країни.

Про це повідомляє «24 канал».

Українські заробітчани висловлюють бажання залишитися у Польщі назавжди або виїхати до більш перспективної для них країни. Пропонуємо ознайомитися з цифрами, представленими у вищезгаданому опитуванні.

Хто виїжджає і куди

Українці здебільшого виїжджають до Польщі. На це впливають: близька відстань до країни, стабільна економічна ситуація в Польщі, а також те, що тут легше отримати робочу візу та дозвіл на тимчасовий побут, ніж в інших європейських країнах.

Найчастіше Україну покидають молоді особи до 39 років. 47,8 відсотка тих, хто оселяється в Польщі, мають професійну освіту. 28,4 відсотка людей встигли здобути в Україні вищу освіту.

Причини

Аналітичний центр Gremi Personal цьогоріч також розпитував українських заробітчан про причини зміни країни проживання. Наводимо результати опитування у порядку спадання:

відсутність роботи (70,9 відсотка опитаних)

нестабільна економічна ситуація (49 відсотків)

відсутність перспектив (23,2 відсотка)

політична нестабільність (22,8 відсотка)

корупція (14 відсотків)

війна на Сході України (7,2 відсотка)

втрата бізнесу (4,1 відсотка)

рівень злочинності (1,2 відсотка)

недосконала медична система (3,1 відсотка)

Отже, насамперед українців до імміграції спонукає бажання отримати роботу та відчувати впевненість у майбутньому.

Порівняння результатів двох опитувань

35,1 відсотка опитаних українських громадян висловили небажання повертатися в Україну. Минулого року таку відповідь дали на 5 відсотків менше людей.

51,7 відсотка респондентів планують переселити свою сім'ю до Польщі або вже це зробили. У 2020 році цей показник був на 10 відсотків нижчим.

Майже 40 відсотків заробітчан заявили про намір розпочати у Польщі бізнес. У попередньому році таке бажання було у 25 відсотків українців.

55,5 відсотків опитаних мають на меті придбати у Польщі нерухомість. Минулого разу 34 відсотки людей зізналися у таких планах.

Окрім того, 46,4 відсотка українців готові розглянути різні варіанти інтеграції в польське суспільство заради того, щоб залишитися жити в Польщі.

Незадоволені життям у Польщі

Кількість незадоволених зміною країни, відповідно, теж суттєво зменшується. У 2021 році 18,6 відсотка українських заробітчан висловилися про незадоволеність ставленням поляків до українських працівників. З них 2 відсотки щодня відчувають дискримінаційні настрої (минулого року таких було аж 26 відсотків).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща спростить умови працевлаштування для громадян України

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити