image
 |  0 11 Листопада 2019 | 16:52

«Слуга народу» Стернійчук відповів на «відкритий лист» щодо продажу землі

На електронну пошту «ВолиньUА» надійшов лист від помічника народного депутата України від «Слуги народу» Валерія Стернійчука, очільника медіа-напрямку у Волинській обласній організації «Слуги народу» Андрія Зубенка з відповіддю на «відкритий лист» нардепу щодо продажу землі.

Нагадаємо, що 6 листопада «ВолиньUA» опублікувало відкритий лист представників громадсько-політичних організацій Волині до народного депутата України від партії «Слуга народу» Валерія Стернійчука з вимогою визначитись із позицією щодо продажу землі сільськогосподарського призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від «слуги народу» Стернійчука на Волині вимагають визначитися з позицією щодо продажу землі

Враховуючи загальноприйняті стандарти журналістської діяльності, виконуємо прохання пана Зубенка розмістити на нашому ресурсі текст та відеозвернення Валерія Стернійчука, у якому надаються пояснення його позиції з цього питання.

Відповідь публікуємо без змін та зі збереженням стилістики.

«Шановні автори «відкритого листа»! Щиро вдячний за увагу до моєї персони. Спробую докладно пояснити свою позицію щодо питання впровадження обігу земель, а, можливо, поставити і перед вами запитання, які змусять вас замислитись.

Для партії «Слуга народу» та особисто Президента України Володимира Зеленського абсолютно зрозуміло, що питання ринку землі в Україні наразі є дуже чутливим, тож потребує широкого і публічного обговорення. Саме тому запуск земельної реформи запланований майже через рік - на 1 жовтня 2020 року. В цій даті вже врахували сезонність, щоб дати час фермерам і власникам землі підготуватися до нових правил ринку, а також усвідомити переваги та вигоди, які поведе за собою розумне і продумане, закріплене відповідним законом, скасування мораторію на продаж земель.

На жаль, суто економічне питання запровадження ринку землі давно вже перейшло в політичну площину. Навколо нього кружляють міфи та інсинуації, а маніпулювання громадською свідомістю досягають меж цинізму. Не виключенням стала і наша Волинська область, де простих селян узялися лякати вигаданими проблемами, до яких, нібито, призведе земельна реформа. Але розставимо всі крапки над «і».

Ринок землі – економічна проблема: 66% багатої, родючої, дороговартісної площі держави перебуваючи під мораторієм просто не функціонує належним чином.

За дослідженнями експертів, через мораторій ми щороку втрачаємо певний відсоток невиробленої продукції, недоотриманих прибутків та ВВП, а щорічне зростання продуктивності у сільському господарстві зменшилося на шість відсотків, адже мораторій унеможливлює кредитування під заставу землі, знижує рівень інвестицій та ефективність виробництва.

Впливає заборона обігу земель і на розвиток громад, адже доходи місцевих бюджетів напряму залежать від земельного податку, податку на доходи фізичних осіб (від оренди паїв), які в свою чергу прив’язані до грошової оцінки земель, яка через мораторій значно занижена.

Аналізуючи досвід розвинених країн та ситуацію в нашій державі, приходимо до висновків про необхідність впровадження відкритого ринку землі в Україні. У цьому питанні є ряд принципових моментів, які вже озвучив президент Володимир Зеленський і я підтримую їх. Зокрема, у пропонованій моделі земельного ринку передбачається, що право на купівлю і продаж землі матимуть тільки українці та українські компанії. Кожен власник землі перебуватиме виключно під юрисдикцією українського законодавства. А міфи про те, що землю вагонами вивезуть китайці чи араби – повна нісенітниця. Крім того, малі сільгоспвиробники матимуть державну фінансову підтримку, для того щоб на нарівні з великими сільгосппідприємствами мати змогу придбати землі у власність. Для цього у Держбюджеті на 2020 закладено достатньо коштів, як на компенсацію відсотків при купівлі землі, так і на всі інші потреби. Умовно кажучи від купівлі техніки до турботи за кожну дійну корову.

Ще одна важлива позиція – законодавче закріплення переважного права орендарів на викуп землі. Якщо власник землі захоче її продати, то він зобов’язаний у першу чергу запропонувати купити орендарю, а вже потім виходити на ринок. Окремо обговорюється питання площ земельних ділянок, які матиме можливість придбати фізична особа чи фермерське господарство та необхідність недопущення монополізації ринку сільськогосподарської землі.

Нині триває робота у профільних Комітетах Верховної Ради спільно з експертами, практиками і представниками галузі опрацьовують всі можливі ризики, щоб їх одразу мінімізувати. Ми чуємо громадян і вже 4 грудня у Верховній раді відбудуться парламентські слухання на тему обігу земель. Запевняю Вас, що інформація про те, що народні обранці від «Слуги народу» не чують своїх виборців не відповідає дійсності. Ми на постійному контакті і враховуємо зауваження громадськості при роботі над цим законопроєктом.

Також звертаю увагу на те, що державою буде встановлена мінімальна ціна за гектар землі, нижче якої продавати землю буде заборонено. Купити державну та комунальну землю можна буде тільки на публічних електронних торгах не дешевше нормативної грошової оцінки.

Переведення цього питання в політичну площину спотворює реальну інформацію про ризики та переваги ринку землі, але давайте будемо чесними перед собою та перед людьми! Земля – це власність громадян, і у них, нарешті, з’явиться не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю, тобто право володіти, користуватися та розпоряджатися землею», – йдеться у листі, який надійшов від Андрія Зубенка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити