image
 |  2 6 Листопада 2019 | 14:04

Від «слуги народу» Стернійчука на Волині вимагають визначитися з позицією щодо продажу землі

Представники громадсько-політичних організацій Волині оприлюднили «відкритий лист» до народного депутата України від партії «Слуга народу» Валерія Стернійчука з вимогою визначитись із позицією щодо продажу землі сільськогосподарського призначення.

Текст «відкритого листа» «ВолиньUА» публікує повністю і без змін:

«Написати цей відкритий лист до Вас спонукала відсутність Вашої позиції щодо найактуальнішого і найболючішого, як ми вважаємо, для всіх українців питання щодо намірів влади скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та відкрити т.зв. «ринок землі». Центральна влада, яку Ви наразі представляєте у Верховній Раді України у складі провладної партії «Слуга народу», активно просуває цю ідею.

Ваша позиція з цього важливого для мільйонів українців питання досі залишається невідомою. Хоча ми й намагалися це з’ясувати, шукали різні способи налагодити контакт. Спроби зв’язатися з Вами через телефон, який вказаний на сайті Верховної Ради, виявилися безуспішними. Вашої приймальні у Луцьку теж не вдалося відшукати. А через поріг офісу партії «Слуга народу» у Волинській області, схоже, вже давно ніхто не переступав. Оскільки інші способи та засоби зв'язку і комунікації з Вами фактично вичерпані, змушені звернутися до Вас через ЗМІ та відкриті джерела масової комунікації.

Як Вам відомо, 18 жовтня 2019 року парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики цинічно, поспішно й непрозоро, без участі громадськості, преси та обговорення, всупереч регламентним нормам уже нібито схвалив законопроект № 2178_10 від 10.10.2019 за основу до першого читання. Це викликало справедливе обурення і значний негативний резонанс серед громадськості, представників фермерських і селянських об’єднань, місцевих громад та місцевих еліт.

Аналіз провладного законопроекту про обіг землі засвідчує: внаслідок його прийняття створюються реальні загрози того, що українську землю можна буде продавати іноземцям (через формулу «юридичним особам – резидентам України»). Фактично після цього власниками української землі стануть місцеві латифундисти та іноземні компанії, що є категорично недопустимим.

Згідно з Конституцією України, українська земля є основним національним багатством Українського народу, що перебуває під особливою охороною держави. У запропонованому ж законопроєкті фактично йдеться про пониження конституційного статусу української землі до рівня звичайного товару, який може купити кожен, хто заплатить більші гроші.

24 жовтня 2019 року Волинська обласна рада прийняла Звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо ринку землі сільськогосподарського призначення. У ньому зокрема міститься чітка позиція: обранці Волинської громади як найвищого представницького органу краю – проти продажу землі сільськогосподарського призначення.

На превеликий жаль, на цьому пленарному засіданні, де обговорювалося таке стратегічне для мільйонів українців питання, Вас не було, хоча інші народні депутати України, обрані від Волині, таки віднайшли можливість бути на ньому присутніми і публічно ознайомити мешканців нашого краю зі своєю позицією з цього приводу.

До слова, раніше аналогічні звернення щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення прийняли більшість районних та міських рад нашого краю, зокрема – Луцька районна та міська ради, Ковельська районна та міська ради, Горохівська районна та міська ради, Іваничівська, Камінь-Каширська, Любомльська, Шацька та інші районні ради, місцеві ради об’єднаних територіальних громад. На жодному з цих сесійних засідань місцевих рад своєї позиції з цього питання Ви не задекларували.

28 жовтня 2019 року в обласній раді відбулося засідання «круглого столу» про запровадження ринку землі в Україні, на якому Вас знову не було. Хоча в цьому заході брали активну участь представники громадських організацій, аграрії, експерти, депутати різних рівнів та посадовці краю, які відкрито і публічно обговорили це питання. Фактично всі його учасники висловилися проти продажу української землі, зокрема – іноземцям. Прикметно, що присутні на цьому «круглому столі» народні депутати України, обрані від мажоритарних округів Волинської області, виявилися солідарними з представниками аграрних і фермерських спілок.

Таким чином, констатуємо, що на сьогодні всі без винятку народні депутати України, обрані від мажоритарних округів Волинської області, висловили свою чітку позицію з цього питання, зокрема заявили, що не будуть підтримувати прийняття цього законопроєкту. Ваша ж особиста позиція досі залишається нез’ясованою. Ні на публічних заходах, ні у ЗМІ або ж засобах масової комунікації ми її не побачили й не почули.

Саме тому вимагаємо від Вас як народного депутата України, обраного від нашої області, чітко задекларувати свою позицію з цього питання. Аби громадськість Волинського краю знала, яких конкретних дій від Вас чекати. Чи Ви – на нашій стороні, стороні мешканців Волинського краю, чи будете притримуватися позиції, яку Вам намагається нав’язати партія «Слуга народу»? Тобто, чи збираєтеся Ви враховувати думку волинян, чи бездумно голосуватимете за згубний законопроєкт, який фактично відкриває шлях до розпродажу української землі.

Ще раз наголошуємо: узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення – пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного чи чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться в статусі наймитів «на нашій не своїй землі», а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок. Тому закликаємо Вас не йти проти волі громади та не голосувати за законопроєкт про розпродаж української землі», – йдеться у «відкритому листі». 

«Відкритий лист» підписали представники Асоціації фермерів та приватних землевласників Волині, Всеукраїнської Аграрної Ради, Волинської обласної організації ВО «Свобода» та ГО «Волинський край».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада підтримала звернення щодо заборони продажу землі сільгосппризначення

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити