image
 |  0 25 Листопада 2018 | 21:16

Волинян просять пом’янути легендарного графіка УПА Ніла Хасевича

25 листопада 1905 року на Волині народився Хасевич Ніл, український художник, графік, активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР.

Про це йдеться на сторінці видання Volart.com.ua у мережі Фейсбук.

"Я не можу битися зброєю, але б'юся різцем і долотом. Я, каліка, б'юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива… Я хочу, що світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються" - писав наш славний земляк за рік до свої геройської загибелі 4 березня 1952 року.

"Як це актуально сьогодні, 2018 року, коли іде війна", - йдеться в повідомленні.

Довідково:

Ніл Хасевич - талановитий український художник-графік. Патріот України, який присвятив своє життя боротьбі за свободу та державну незалежність українського народу. Він був головним художником Української повстанської армії, яка діяла на теренах Західної України в сорокових – п’ятдесятих роках минулого століття. Його знали за псевдонімами «Бей-Зот», «Левко», «Рибалка», «333-й», «Старий».

Лише одиницям було відомо про те, ким він був насправді, чим займався і де перебував. Де тепер його могила – невідомо. Справжнє ім’я видатного художника-борця незаслужено замовчувалось упродовж не одного десятка років.

Пам'ять про нього почала повертатися до співвітчизників лише з початком 1990-х років, в часи Незалежної України.

Схований, здавалося би, назавжди в архівах КДБ, його творчий спадок, все ж таки повернувся до українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вовчак – місце сили, духу та гарту

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити