image
 |  0 16 Травня 2019 | 12:24

Сьогодні Всесвітній день вишиванки: цікаві факти про свято (ВІДЕО)

Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки.

Про це пише УНІАН.

Цього року дата випала на 16 травня. Всесвітній день вишиванки вперше відзначили в Україні у 2006 році. Його ідейним творцем стала Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича.

Спочатку це була студентська акція, присвячена популяризації традиційних українських цінностей і символів серед молоді. Спосіб вираження співучасті – одягання у вишитий одяг в університеті. Однак згодом свято отримало всенародну популярність.

Цього дня заведено вдягати вишиванку на роботу, на навчання і навіть у дитячий садок. В Україні та світі в цей день влаштовують святкування, танці, марші та конкурси У день 5-річного ювілею свята, в 2011 році, Чернівці потрапили до книги рекордів Гіннеса за кількістю осіб у ​​вишиванках в одному місці. 4 тисячі людей зібралися на центральній площі міста, щоб висловити своє ставлення до цього дня. Для кожного регіону країни існують свої символи та традиційні кольори.

Наприклад: на Полтавщині полюбляють білу вишивку, на Буковині – з яскравими квітами, а на Тернопільщині – чорними нитками. Вишиванки, як символ української самоідентифікації, стали одягати на багато державних і релігійних свят, політичні та культурні події, особливі торжества – хрестини, весілля, дні народження. Сорочка-вишиванка створює особливий моральний настрій і духовний посил, а сама вишивка містить безліч оберегів і закодованих символів. Сьогодні співаки, спортсмени, політики та навіть голлівудські актори дедалі частіше одягають українську вишиванку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірина Фаріон жорстко розкритикувала Ганну Герман через українську мову

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити