image
 |  2 5 Липня 2021 | 19:00

Сотні гривень із кожної каси: Союз споживачів назвав популярні схеми обману покупців в Україні

Під час розрахунку готівкою в супермаркеті, на АЗС або ще десь покупець може зіткнутися з елементами обману. Зокрема, йому можуть не додати здачі дрібними грошима. Є безліч інших схем обману покупців, при цьому вигоду отримує не касир або продавець, а торгова точка.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

“Вам можуть недодати 50 копійок, 70 копійок, залежно від того, як ви поводитеся. Якщо ви почнете щось питати, вони вам додадуть”, – уточнює виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Забирайся звідси, ти тут чужа!»: у Москві зірвали концерт Ані Лорак, вона втікала з клубу з охороною (ФОТО, ВІДЕО)

“Якщо у касира нічим дати здачу, він повинен видати її вам у плюс, а не собі в плюс, як вони це роблять. Кабінет міністрів видав постанову про те, що все, що до 5 копійок, залишається в касі супермаркету. Якщо вам на здачу повинні видати 6 копійок, вони повинні видати 10 копійок. Але вони ж недодають набагато більше”, – наголосив він.

З метою обману супермаркет навмисно може не завозити дрібні гроші на каси. Хоча “це прямий обов’язок власника”. “Так вони отримують прибуток у касі наприкінці дня і фіксують його як додатковий прибуток, але за документами ніяк не фіксують”, – пояснив він.

Ще одна поширена схема така: в торговому залі оголошується про акцію на певний товар, але на касі покупець дізнається, що такої акції немає.

Використовується і така схема, за якої товари з уцінкою продають як товари без уцінки.

“Чомусь пробивається штрих-код ціни, але не пробивається штрих-код уцінки, і ви платите за нього повну вартість”, – розповів Несміянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агентство з питань запобігання корупції перевірить декларацію депутата Волиньради

“Є ще одна хитра схема: вам дають здачу і дивляться, бачите ви її чи ні. Ви дали 500 гривень, а вам рахують здачу так, нібито ви дали 200”, – додав він.

За словами експерта, одного разу він був свідком випадку, коли дівчині, яка купувала 1 пару шкарпеток, на касі пробили 23 пари.

“Вона розраховувалася картою і тільки вдома звернула увагу, що у неї в чеку 23 пари шкарпеток”.

Несміянов поділився рекомендаціями про те, що варто робити в разі подібного обману.

“Кличте адміністратора і питайте, на підставі чого в касі сталася така історія. Пропонуйте два шляхи вирішення проблеми: викликаємо поліцію або просто повертаємо гроші”.

Якщо адміністрація відмовляється відшкодовувати збиток, поліція фіксує факт обрахунку на касі.

“Все визначається дуже легко. У них є кількість проданого товару і фактична сума на касі. Думаю, там буде плюс до сотень гривень на одну касу”, – припустив експерт.

Як раніше вже писав OBOZREVATEL, раніше волонтер Андрій Козак розповів про схему обману покупців, яку використовують в одній із мереж супермаркетів. Там не видають здачу дрібними грошима, посилаючись на те, що їх немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити