image
 |  2 2 Липня 2021 | 18:15

«Сприятиме поширенню російських інтересів»: в Острозькій академії – проти зміни мовного вектору освіти

Вчена рада Національного університету «Острозька академія» виступила з Відкритою заявою щодо законопроєкту №3717, який, на їх думку, може повністю "змінити мовний вектор вітчизняної освіти й культури з англомовного, а отже світового, на російськомовний ідеологічно несумісний з автономією освітнього й культурного простору України".

Відповідна заява з'явилася на сторінці НаУОА в мережі Фейсбук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вузи хочуть перетворити на імперські філіали з омосковлення іноземців

Нижче подаємо повний текст заяви.

Відкрита заява Вченої ради НаУОА щодо законопроєкту №3717

Професорсько-викладацька спільнота Національного університету «Острозька академія» стурбована рішенням Комітету Верховної Ради з питань освіти щодо підтримки законопроєкту № 3717 (про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства).

Законопроєкт передбачає можливість відновлення в університетах викладання і навчання російською мовою іноземних студентів, які до цього послуговувались або українською, або англійською. Уважаємо, що в цьому рішенні є низка невідворотних і негативних наслідків для української вищої освіти й національної безпеки України. Це повністю може змінити мовний вектор вітчизняної освіти й культури з англомовного, а отже світового, на російськомовний ідеологічно несумісний з автономією освітнього й культурного простору України.

Національний університет «Острозька академія» від початку свого відродження є двомовним освітнім закладом, де другою робочою мовою для всіх студентів є англійська. У такий спосіб студенти мають змогу не тільки розуміти іноземних викладачів, опрацьовувати англомовні джерела для власних наукових проєктів, але й бути невід’ємною частиною світової студентської спільноти. Тому ухвалення законопроєкту № 3717 може сприяти поширенню російських інтересів, а отже, зменшити шанси українських вишів на глобальну освітню інтеграцію.

Вчена рада Острозької академії закликає уповноважених осіб не підтримувати законопроєкт № 3717 (про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства)", - йдеться в заяві Вченої ради Національного університету «Острозька академія».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець з діамантами в трусах ішов через митницю (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити