image
 |  0 25 Січня 2022 | 09:58

Через російський тиск: США привели в стан підвищеної бойової готовності 8,5 тисячі солдатів

Міністерство оборони США збільшило рівень бойової готовності близько 8,5 тисячі військових, розміщених на території Штатів, щоби мати змогу швидко дислокувати їх у Східну Європу в разі російського вторгнення до України.

Про це повідомив під час пресбрифінгу речник Пентаґону Джон Кірбі.

"Державний секретар оборони США Ллойд Остін ухвалив рішення збільшити рівень бойової готовності близько 8,5 тисяч американських військових до "підвищеного" через російський тиск у Європі.

У разі потреби, завдяки збільшеному режиму підвищеної готовності, ці 8,5 тисяч військових можуть бути швидко дислоковані на території наших країн-союзників у Східній Європі. Ці підрозділи є частиною сил швидкого реагування НАТО.

Проте, наразі вони не виконують ніяку військову місію чи бойове завдання, а залишаються розквартировані на території Сполучених Штатів", - йдеться в повідомленні.

Кірбі додав, що в Пентаґоні сподіваються цим рішенням показати Росії та президенту Владіміру Путіну, що США залишаються вірними принципу колективної безпеки НАТО.

За його словами, в разі вторгнення Росії до України, США будуть застосовувати ці підрозділи для оборони НАТО в Східній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зять волинського судді буде адвокатом Ковельської мерії

Крім того, Кірбі заявив, що в США немає розбіжностей з європейськими союзниками по НАТО стосовно реагування на російську загрозу в Україні.

Передісторія від "УП":

Раніше 24 січня Остін заявив, що запропонував президенту США Джо Байдену різні варіанти реагування для заспокоєння союзників у Європі на тлі російської агресії, зокрема розмістити додаткових військових, проводити регулярні польоти військових літаків та скерувати додатковий флот до акваторії Чорного моря. Про ці плани зазначили також джерела американських журналістів.

24 січня Державний департамент США зобов’язав родини американських дипломатів у Києві повернутися додому, а також дозволив добровільний від’їзд державних службовців у посольстві в Києві. Зголом стало відомо, що подібне рішення стосовно своїх дипломатів у Києві ухвалила Велика Британія.

Напередодні 23 січня до Києва прибуло близько 80 тонн військової допомоги від США, зокрема боєприпаси. Перед цим надійшла перша частина допомоги 22 січня, в якій передали також і летальну зброю.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов запевнив, що ситуація з російськими військами на кордонах "контрольована" і причин для паніки немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку підприємство хоче поділити 5 гектарів під авторинком

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити