image
 |  0 13 Лютого 2020 | 18:59

Катер «Бердянськ» був пробитий снарядом із російського вертольота, – Україна в ОБСЄ

Україна в ОБСЄ заявила, що катер "Бердянськ" був пробитий бронебійним снарядом, випущеним із російського вертольота Ка-52, що підтверджує агресивний характер нападу РФ на кораблі ВМС у листопаді 2018 року.

Гучну заяву зробив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання форуму ОБСЄ зі співпраці в галузі безпеки, – передає "Укрінформ".

"Ми хотіли б звернути увагу делегацій на результати балістичної експертизи ушкоджень, завданих під час атаки на три українських кораблі та їхні екіпажі з боку Російської Федерації 25 листопада 2018 року. Ці кораблі були повернуті Росією в Україну в листопаді минулого року відповідно до обов'язкового наказу Міжнародного трибуналу з морського права. Пробоїна у бронетанковому катері "Бердянськ" виникла в результаті прямого влучання бронебійним снарядом, випущеним із ударного вертольота Ка-52 ВМФ Росії", – сказав він.

За словами Лоссовського, ці докази "чітко підтверджують агресивний і незаконний характер дій, які Росія вчинила в Чорному морі у листопаді 2018".

Інші два кораблі "Яни Капу" і "Нікополь" були відправлені на завод для ремонту.

Українська делегація раніше вже надавала Форуму ОБСЄ з безпеки співпраці детальну інформацію про серйозні пошкодження і факти мародерства, вчинені російською стороною на захоплених катерах, додав Лоссовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Іх там нєт?» На Донбасі затримали російського найманця

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів окупованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

У полон потрапили 24 члени екіпажу, водночас три моряки отримали поранення. Окупанти незаконно помістили їх у московську в'язницю, звинувативши у "незаконному перетині державного кордону Росії".

Україна звернулася в Міжнародний трибунал ООН з морського права, щоб довести незаконність дій РФ.

25 травня суд постановив негайно звільнити всіх українців і три захоплені кораблі, однак конкретних дій після цього не було.

17 листопада українські кораблі окупанти вивели з акваторії "Генмола" в Керчі. Вони пішли Керченською протокою у бік Чорного моря на зустріч із рятувально-буксирним загоном ВМС України.

18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення, катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були передані Україні у нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 

20 листопада в Очаків (Миколаївська область) прибули українські військові кораблі, які були захоплені Росією в листопаді 2018 року поблизу Керченської протоки.

Стало відомо, що Росія завдала трьом кораблям ВМС України, які були захоплені в листопаді 2018 року, збитків на суму понад 55,5 млн гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити