image
 |  122 4 Жовтня 2024 | 19:36

Студент з Донеччини передав у волинський музей три мішки вишивки

20-річний студент Сергій Рожков — родом з Донеччини. Він передав у Волинський краєзнавчий музей три мішки вишитих предметів інтер’єрного призначення.

Нині усі речі досліджують на автентичність, розповіла Суспільному етнографиня Людмила Мірошниченко-Гусак.Походження вишитих цінностейТретьокурсник факультету політології волинського університету каже: речі його родина знайшла у будинку, який придбала в містечку Бахмач на Чернігівщині, інформує ВолиньUA.

Туди через війну він з батьками і двома меншими братами виїхали 2022-го з села Темрюк, що за 53 кілометри від Маріуполя.Будинок у Бахмачі на Чернігівщині — студент знайшов старовинні речіБудинок родини Рожкових на Чернігівщині, де знайшли старовинні речі. Сергій Рожков

"Ці речі у більшості лежали у шафах, дуже усе гарно було разом складено. Я вирішив, що краще, це все передати в музей, — говорить Сергій Рожков. — Подібного у світі ніде не знайти, тільки українці можуть подбати про свою українську культуру, більш ніхто".Студент з Донеччини Сергій Рожков передав музею у Луцьку старовинні речіЩо відомо про знайдені вишивки і речіЗі слів Людмили Мірошниченко-Гусак, усього студент передав музею 43 вишитих предмети інтер’єрного призначення та різноманітний посуд.Зараз музейники вивчають і описують кожну річ, більшість належить до другої половини 20 століття. Найстаріше серед переданого — простирадло, виготовлене орієнтовно у першій половині минулого століття з конопляного домотканого полотна.

Домоткане простирадло, яке передали у Волинський краєзнавчий музей. Суспільне Луцьк"Дивує те, що багато з цих рушників є підсинені, вони підкрохмалені. Є ще така вишивка настилуванням, коли робиться спочатку сіточка, а потім по тій сіточці ще вишивається і тут воно зроблене з усієї тканини і дуже делікатно зроблено", — говорить етнографиня оглядаючи передані речі.

Людмила Мірошниченко-Гусак каже: серед предметів є посуд, усе зараз на етапі дослідження. Попередньо, частина посуду було вироблено на Полтавському фарфоровому заводі, який працював із 1965 по 1991 роки.Студент з Донеччини передав у Волинський краєзнавчий музей речіПосуд, який Сергій Рожков передав у музей. Суспільне ЛуцькЯк додала етнографиня, після початку повномасштабної війни люди частіше почали приносити давні предмети у музей, але щоб вони поповнили фонди, ці речі повинні мати цінність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотека з Волині визнана однією з кращих в Україні

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити