image
 |  2 18 Грудня 2018 | 12:34

Супрун розвіяла черговий міф про важливий вітамін

Постійне вживання вітаміну D не допоможе запобігти перелому кісток та розвитку тяжких хвороб, зокрема онкологічних та серцево-судинних.

"Приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров'я. Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), веганам, людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші", - написала в.о.міністра охорони здоров 'я України Уляна Супрун у Facebook.

Водночас вона наголошує, що цей вітамін важливий для нормального функціонування організму.

"Вітамін D бере участь в правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції, і навіть ріст волосся. А з його браком пов'язують схильність до депресивних станів, слабкість м'язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників", - зазначила Супрун.

Вона наголошує, що перш ніж купувати пігулки, слід порадитися зі своїм лікарем.

"Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, наприклад, і лікувати слід причину, а не один із її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки не гарантують належний рівень все одно. Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку. А щоби запобігти переломам, запобігайте падінням — робіть вправи на баланс. А взимку, щоби не впасти, носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці", - зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 звичок, які прискорюють процес нашого старіння

За її словами, наукові дослідження не виявили ефективності цього вітаміну щодо запобігання ламкості кісток, а також в запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб.

"Мета-дослідження людей із депресією, що пили вітамін D у пігулках, не показало ефективність цих добавок. Не показана також користь вітаміну D в запобіганні раку. Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми. Є дані, що вітамін D може бути корисним в разі синдрому полікістозних яєчників", - наголосила Супрун.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити