image
 |  0 14 Червня 2020 | 16:07

Свій 92-й рік народження відзначає волинська повстанка, яка отримала бойову зброю з рук Василя Кука

Сьогодні, 14 червня, відзначає свій 92-й день народження волинська повстанка, учасниця національно-визвольниць змагань, член Братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, активістка ГО «Волинська ветеранська спілка політв’язнів і репресованих» Галина Подоляк.

Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

"Спільно з головою Волинської ветеранської спілки політв’язнів і репресованих Валерієм Семенюком та заступницею голови спілки Олександрою Бондар завітали з гостинцями від «Свободи» до домівки повстанки, аби привітати її з цим поважним особистим святом", - йдеться в дописі.

«Ми дуже любимо Галину Йосипівну за її справжність і щирість, незламну віру в справедливість та Україну, вміння бути душею компанії. На її долю випали нестерпні випробування. Галина Подоляк входила до молодіжного крила ОУН, а згодом – УПА. Посвяту на свою боротьбу отримала з рук легендарного повстанця, останнього головнокомандувача УПА Василя Кука (псевдо «Василь Коваль», «Медвідь»). При цій посвяті тоді був присутній і наш волинський повстанець Петро Мартинюк («Дуб»), Царство небесне його світлій душі! З «Дубом» вона товаришувала до останніх хвилин його життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі-Волинському провели в останню путь сотенного УПА Петра Мартинюка («Дуба»)

Знаючи, що юна повстанка наражатиме себе на небезпеку, Кук особисто подарував їй пістолет. З цим пістолетом її і спіймали російські окупанти. Добро били, мучили, катували, доки не втратила свідомість. Ледве вижила після операцій... Після цього – десять років заслання на крайньому сході Росії, в Магаданській області. Її доля – то справді страшна доля. Але наша посестра й тоді не зламалась, і залишається незламною досі!», – відгукується про свою посестру Олександра Бондар.

"Відвідуючи іменинницю, заспівали разом із її родиною повстанських пісень, поринули у спогади та роздуми про майбутнє Української держави. У своє 92-річчя незламна повстанка вірить у торжество української ідеї та закликає прийдешні покоління не зрадити справі її життя. Дай Боже, Вам, пані Галино, до ста літ дожити і ще багато пророчих напутніх слів молодшим сказати!" - привітав повстанку від імені всієї Волинської «Свободи», - додає Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чистоліто-2020»: у Луцьку прибрали берег річки Стир (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити