image
 |  2 9 Квітня 2020 | 16:59

«Свобода» застерігає Погуляйка від спроб русифікації Волинської ОДА, – заява фракції

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді оприлюднила заяву щодо нав`язування російської мови та нехтування правилами етичної поведінки держслужбовця у Волинській ОДА.

Нижче наводимо повний текст заяви:

"З приходом на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйка у цій державній установі розпочалися процеси нав`язування російської мови у систему державного управління. Новий очільник обласної адміністрації, призначений президентом Володимиром Зеленським, привіз із собою чиновників, які публічно нехтують офіційним використанням української мови та застосовують російську мову під час виконання посадових повноважень. Манера поведінки нових управлінців під час прийомів громадян та робочих нарад відображає низький рівень ділових якостей та межує з відвертим хамством. Усе це відбувається на фоні паралічу органів виконавчої влади та їх нездатності ефективно реагувати на виклики часу. 

Найбільш резонансні випадки набули значного розголосу і громадського осуду. Зокрема так було у стінах Волинської ОДА під час інциденту підлеглого голови ОДА Сергія Книша з представниками Молодіжної ради Волині 28 січня; під час візиту в ОДА представників Зарічанської ОТГ щодо незгоди з приєднанням до Володимира-Волинського 30 січня; під час наради з розгляду пропозицій Міністерства розвитку громад та територій України до проекту Перспективного плану формувань територій та поділу на райони Волинської області 2 квітня; під час візиту медпрацівників Луцького і Ківерцівського районів із організації довезення медиків до робочих місць на період карантину з заступницею голови ОДА Тетяною Щербак 2 квітня тощо. У всіх цих випадках чиновники ОДА дозволяли собі хамське ставлення до простих людей, а в більшості з них – ще й мовою нашого одвічного ворога та окупанта.

Констатуємо: у Волинській ОДА російська мова востаннє публічно лунала з вуст представників виконавчої влади на офіційних заходах ще наприкінці 80-х років минулого століття, на зорі проголошення незалежності України. Через три десятиліття нова команда на чолі з Юрієм Погуляйком намагається повернути нас у ті часи. Новий голова ОДА розставляє на найвищі посади в області ментально чужих чиновників, які й нав’язують волинянам чужу для нас мову і манери поведінки.

Вважаємо: у країні, де шостий рік триває неоголошена війна з російським агресором і окупантом, використання у владних інституціях мови окупанта є моральним плювком в обличчя родинам та нащадкам багатьох поколінь українських героїв, які віддавали свої життя за українську землю, мову, культуру, віру, звичаї і традиції. Саме так сприймають подібні явища нащадки воїнів ОУН і УПА, родини героїв Небесної сотні, загиблих на фронті російсько-української війни воїнів, яких на Волині ми вже втратили понад дві сотні… Хіба за це клали свої життя в боротьбі з окупантами цілі покоління українців?

Застерігаємо: на Волині, де близько 97,7% населення спілкується виключно державною українською мовою, такі речі є не лише неприйнятними, а й суспільно небезпечними, оскільки провокують соціальне невдоволення та неоднозначне ставлення до представників влади, як носіїв мови окупанта. Систематичне використання російської мови в діловому спілкуванні у владних коридорах формує у волинян соціально небезпечні асоціації: така влада може сприйматися місцевим населенням як окупаційна. З усіма можливими наслідками, які з цього випливають. Історична пам'ять дає нам добрі уроки того, як безславно закінчувалися спроби русифікації Волині.

Нагадуємо: рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року 10-рп/99 про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови встановлено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації, тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя.

Наголошуємо: використання службовцями Волинської ОДА у державних установах недержавної мови – це не тільки нехтування основоположними нормами Конституції України, але й порушення ряду вимог чинних Законів України, зокрема: п. 1, 3 ч. 1 ст. 9; ч. 1 ст. 12; ч.1 ст. 53 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а також ч. 3 ст. 11; ст. 32 Закону України «Про засади державної мовної політики». Не варто забувати, що за порушення цих законів передбачена персональна відповідальність, до якої правопорушники у владі можуть бути притягнуті, що неминуче завдаватиме цій владі організаційних та іміджевих втрат.

Фракція ВО «Свобода» у Волинській обласній раді вимагає від голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка:

1. Вжити невідкладних заходів щодо усунення порушень чинного законодавства України в царині мовної політики та правил етичної поведінки держслужбовця і попередити підлеглих про персональну відповідальність за порушення цих вимог.

2. При здійсненні повноважень органів державної влади і виконанні службових обов`язків посадовими особами Волинської ОДА – неухильно дотримуватися вимог Конституції та Законів України щодо застосування виключно державної української мови.

3. Призначати на відповідальні посади у Волинську ОДА людей, які досконало володіють державною українською мовою та мають достатній рівень культури поведінки і дотримання етики державного службовця.

Сподіваємося, наділених державою повноважень голові ОДА вистачить, аби вжити достатніх заходів задля недопущення у стінах Волинської ОДА подібних проявів", - йдеться в заяві фракції ВО "Свобода" у Волинській обласній раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідці з Донбасу замінять відомих чиновників у Волинській ОДА

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити