image
 |  7 28 Травня 2018 | 16:10

Свято луцького собору Святої Трійці відбулось із Патріархом Філаретом (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, в День Святого Духа, відбулося урочисте відзначення храмового празника кафедрального собору Святої Трійці, а Божественну Літургію з цієї нагоди очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
Про це 28 травня 2018 року «ВолиньUA» повідомили в Управлінні Волинської єпархії Київського Патріархату.
[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=iQzRV9ds3SM[/embed]
За Відправою з Його Святістю служили: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Кропивницький і Голованівський Марк, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, канцлер Волинської єпархії протоієрей Микола Цап, декан собору протоієрей Микола Нецькар, ректор Волинської православної богословської академії (ВПБА) протоієрей Володимир Вакін, декани та інші священнослужителі.
Зокрема, у Богослужінні брав участь диякон Даніел Терразас зі США, клірик парафії Київського Патріархату у Філадельфії. Співав архієрейський хор «Оранта» (регент – заслужений діяч мистецтв Василь Мойсіюк).
Серед численних вірних, які були учасниками торжества, – голова ОДА Олександр Савченко, заступник голови облради Роман Карпюк, секретар Луцької міськради, виконувач повноваження міського голови Григорій Пустовіт, інші представники влади, громадськості.
Наприкінці Служби Божої Святійший промовив майже 30-хвилинну проповідь про дію благодаті Святого Духа в історії та сучасності. У слові до волинян Першоієрарх приділив значну увагу актуальній церковній темі – визнання української автокефалії. Повний текст проповіді буде опубліковано пізніше.
[embed]https://youtu.be/OkhhefCkdUc[/embed]
Після традиційного хресного ходу навколо собору владика Михаїл виголосив подячне слово. Радість є повною, коли вона звершується в молитві, - зазначив волинський архієрей. Ми радіємо, що маємо змогу Вас вітати. Особливо радіємо, що слова, які Ви говорили не один десяток років, завдяки дії Святого Духа, Який наставляє на всяку правду, виявилися пророчими, а дії, звершені в 90-х роках, – далекоглядними.
Керуючий єпархією вручив Патріархові букет білих троянд як вираз любові й поваги до Його Святості. Всі учасники свята підтримали його оплесками.
О. Савченко, дякуючи Предстоятелю Київського Патріархату, назвав його візит на Волинь Божою милістю. Користуючись нагодою, він повідомив, що більшість районних рад нашого краю підтримали звернення щодо визнання автокефалії Української Церкви, й висловив упевненість, що скоро це зробить і обласна рада.
Прес-служба єпархії, зважаючи на вік Святійшого, – а йому вже 90-й рік, – вирішила не проводити великої зустрічі з журналістами волинських ЗМІ під час його візиту до Луцька, а зібрати їхні запитання, аби взяти коротке інтерв’ю.
Проте Його Святість терпляче відповідав, і на деякі запитання доволі розлого. Новинарів цікавило, наприклад, таке: як має іменуватися Предстоятель Українського Православ’я після надання канонічної автокефалії; як бути з Києво-Печерською та Почаївською лаврами, які, напевно, захочуть лишитися в Московському Патріархаті; чому Київський Патріархат тільки недавно вирішив узятися за календарні проблеми; чи можна охрещувати старослов’янськими іменами, котрих нема у святцях; що радити людям, передусім молодим, які сумніваються в існуванні Бога.
Усе інтерв’ю буде оприлюднено згодом.
Читайте також: У Луцьку розпочалось свято кафедрального собору Святої Трійці з Патріархом Філаретом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити