image
 |  0 20 Серпня 2021 | 16:38

Таліби розстрілюють і катують до смерті представників меншин

"Таліби" вбили і жорстоко замучили кількох членів хазарейскої меншини в Афганістані, повідомляють правозахисники з Amnesty International.

Свідки дали жахливі дані про вбивства, які сталися на початку липня в провінції Газні. Після захоплення столиці Афганістану Кабула в неділю, 15 серпня, таліби намагалися створити більш стриманий образ. Але Amnesty International заявила, що цей інцидент був "жахливим свідченням" методів правління талібів. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна друга АЗС працює без дозвільних документів

Хазарейці - третя за величиною етнічна група Афганістану, близько 10% з 40 млн населення країни. В основному сповідують шиїтський іслам і стикаються з тривалою дискримінацією і переслідуваннями в переважно сунітському Афганістані та Пакистані. Пережили жорстокі репресії під час першого правління талібів в 1996-2001 роках

В опублікованому звіті Amnesty говориться, що дев'ять чоловіків хазарейців вбили 4-6 липня в районі Малістан. Правозахисники опитали очевидців і вивчили фото, зроблені після вбивств.

Жителі села заявили, що вони втекли в гори, коли посилилися бойові дії між урядовими військами і талібами. Коли деякі з них повернулися в село Мундарахт за продуктами, то дізналися, що таліби розграбували їхні будинки і чекають їх. Окремо потрапили в засідку кілька чоловіків, які проїжджали через село по дорозі додому. Загалом, шістьох чоловік застрелили. Деяких в голову. Трьох замучили до смерті. Одного задушили власним шарфом, і перерізали м'язи руки. Іншого розрубували на шматки.

Один із очевидців запитав бойовиків, чому так по-звірячому ставитися до свого народу.

"Коли настає час війни, всі вмирають, не важливо, чи є у вас зброя чи ні. Зараз час війни", - сказав таліб.

"Холоднокровна жорстокість цих вбивств є нагадуванням про минулі "досягненнях" талібів і є жахливим свідченням того, що може принести їх правління. Ці цілеспрямовані вбивства є доказом, що етнічні та релігійні меншини надалі піддаються особливому ризику при талібах в Афганістані", - заявила генсек Amnesty Агнес Калламар.

Вона додала, що послуги мобільного зв'язку відключені у багатьох районах, захоплених талібами, і тому інформація про вбивства досі не просочилася. Правозахисники закликали ООН розслідувати і захистити тих, хто в небезпеці.

Таліби були відомі своїм жорстоким правлінням в Афганістані, позбавивши жінок і етнічні меншини їх прав, перш ніж їх розбила коаліція під керівництвом США в 2001 році.

На прес-конференції після захоплення Кабула таліби пообіцяли, що не будуть мститися тим, хто працював з американськими силами, і що вони дадуть жінкам права відповідно до законів шаріату.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити