image
 |  2 31 Липня 2023 | 19:14

Ткаченко звинуватив мера Маріуполя у небажанні евакуювати музейні колекції

Колишній очільник міністерства культури Олександр Ткаченко наполягає, що культурні цінності з південних музеїв не давали евакуювати чиновники місцевої влади і подекуди – самі керівники музеїв.

В інтерв'ю BBC Україна він заявив, що мер Маріуполя Вадим Бойченко відмовлявся проводити евакуацію музеїв міста перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, - пише УП.

"23 числа, коли ми просто в YouTube побачили, як грабують маріупольські магазини, я про всяк випадок подзвонив керівництву міста і області і сказав: "Дивіться, у вас, напевно, люди щось знають, чого не знаємо ми. Давайте щось зробимо з музеєм". У нас була дуже гостра дискусія з мером Маріуполя, який не хотів цього робити. А це комунальний заклад, не нашого підпорядкування", – розповів Ткаченко.

За його словами, далі з головою обласної адміністрації він домовився про підготовку наказу про превентивну евакуацію. "Але виявилось, що ми такі накази без воєнного стану видати не можемо. А воєнного стану 23 лютого не було", – додав екскерівник МКІП.

Ткаченко запевнив, що вже наступного дня було можливо щось зробити: "24-го вже були танки на Півдні, біля Херсону".

Ткаченко і раніше, в інтерв’ю УП.Життя, звинувачував маріупольську владу у неевакуації місцевих музеїв. Тоді мерія міста відкинула ці звинувачення. Зокрема, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко спростував це, зазначивши, що перші випадки мародерства в місті були зафіксовані 4 березня: "Такої огиди через перекладання з хворої голови на здорову давно не відчував... Хотів би побачити хоч один папірець за його (Ткаченка. – Ред.) підписом, який наказував би евакуювати цінності Маріуполя в порушення вимог переміщення цінностей, затверджених міністерством".

Далі в інтерв’ю ВВС колишній міністр культури та інформаційної політики уточнив, що з деякими представниками музейної галузі "доводилося лаятися на високих тонах". "У нас є профільний заступник Катерина Чуєва, вона дзвонила директорам музеїв. І так, дуже часто відбувалися досить драматичні, на високих тонах розмови з цього приводу", – сказав він.

Ткаченко пояснив, що на посаді міністра зустрічав "різне ставлення людей, яким довірено збереження музейних цінностей".

"Музейники взагалі важко розлучаються з речами, які у них перебувають в музеях. З одного боку, це непорозуміння, з іншого – небажання щось змінювати, прикриваючись надуманими причинами. Але в переважній більшості директори закладів, музеїв, керівництво областей, силовики, волонтери дуже активно допомагали цьому процесу", – додав екскерівник Міністерства культури.

Натомість, директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко в інтерв’ю УП.Життя зазначала, що "З Міністерством культури комунікації не вийшло – слова не було такого, щоби перевезти кудись фонди. Тож 24 лютого експонати перебували у музеї". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи дійсно в Польщі продукти набагато дешевші, ніж в Україні?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити