image
 |  2 1 Листопада 2018 | 09:19

Топ-5 книг для листопадових вечорів

Листопад - місяць незвично холодний і водночас тихий. Тепло від каміна та гармонія з книгою, то - найкраще поєднання корисного з приємним. 
Аби Ваші вечори були гарними та душевними. Наше видання підготувало для Вас Топ-5 книг для листопадових вечорів.

«Шосте вимирання: неприродна історія», Елізабет Колберт



Зміна клімату і втрата біорізноманіття для нашої планети явище не нове. Із часу виникнення життя на Землі близько 3,8 млрд років тому трапилося п’ять вимирань, останнє з яких – 66 млн років тому, коли удар астероїда поховав під шаром пилу останніх динозаврів. Журналістка The New Yorker Елізабет Колберт пояснює, як нагрівання атмосфери та океану через викиди парникових газів може призвести до шостого вимирання – загальнопланетарного збою, через який вже до кінця цього століття може загинути до половини всіх відомих нам істот. Ця книжка, яка у 2015 році завоювала Пулітцерівську премію, – результат навколосвітньої подорожі. В ній йдеться про спустошення, якого завдає природі діяльність людини. Втрати помітні всюди: в Арктиці, в південній частині Тихого океану, в північній частині Атлантичного, в тропічній савані Африки, в озерах та на островах, на вершинах гір та у долинах. Розповідь завершується в «Замороженому зоопарку» Сан-Дієґо, де зберігається найбільша кріоколекція зниклих тварин. Це застереження: біосфера на наших очах зменшується до розмірів пластикового флакона, тож замість з жахом думати про майбутнє слід зосередитися на тому, що вже зроблено й чого бракує для збереження конкретних видів.

«Люди в гніздах», Олег Коцарев



З одного боку, це документальна сімейна проза. Персонажами «Людей у гніздах» стали різні родичі автора – від дідусів-бабусь до віддалених пра- і пра-пра. Узагалі, щоб написати таку книгу, потрібно мати деяку сміливість. Зовсім не очевидно, що історії твоїх предків, людей переважно досить пересічних, будуть цікавими ще комусь, окрім тебе самого.
Утім, серед рідні Олега Коцарева є й особистості, що залишили слід в історії. Наприклад, його прадід Олексій Крамаренко в період німецької окупації був обер-бургомістром Харкова. Відомостей про діяльність прадіда-колабораціоніста не так вже й багато, тому Коцарев, так само як Андрухович й Українець, доповнює факти художнім вимислом. Тож, з іншого боку, «Люди в гніздах» теж почасти фікшн.
Своїх героїв автор не судить. Швидше він намагається примирити представників різних епох, станів і регіонів, носіїв різних поглядів і переконань.

"Моя неймовірна подруга",Елена Ферранте



Темпераментна й відверта розповідь про жіночу дружбу тривалістю в ціле життя, яка підкорила весь світ, яку із захватом читають і феміністки, і домогосподарки, і їхні чоловіки, тепер виходить українською.
Ніжну Елену і запальну Лілу сусіди звикли бачити завжди разом. Навчатися, щоб стати багатими, — такою була їхня дитяча мрія. Але життя повело дівчат до неї різними шляхами. Розумниця Елена наполегливо здобуває освіту, а обдарована Ліла працює в сімейній взуттєвій майстерні, готуючись до весілля. Постійно змагаючись і зростаючи в цьому суперництві, подруги залишать однолітків далеко позаду. Проте в Італії 1950-х років вирватися зі світу невігластва, насилля і батьківського диктату непросто. Це наче гра, у якій Елена і Ліла зробили різні ставки. Яка з них переможе?

"Квіти на снігу", Надія Гуменюк



Авдієві ніколи не забути своєї коханої Соломійки. Колись він не встиг урятувати її. Тепер чоловік живе як відлюдник, неподалік тієї самої криниці, що забрала Соломійчине життя… Та цього разу він рятує незнайомку, приречену на смерть у ній. Врятована — донька художника, який загадково загинув у своїй майстерні. Дівчина випадково відшукала батькові картини в будинку Немолюків, один з яких відняв у Авдія найдорожче. Час повертати борги минулого, час віддавати вкрадене, час розставляти все на свої місця… Ніщо не минає безслідно, все має своє продовження — такий лейтмотив роману, сучасної варіації біблійної притчі про Авеля та Каїна.

"Мазуревичі. Історія одного роду" Дарина Гнатко



Рід Мазуревичів споконвіку був знаний своєю жорстокістю. Усупереч волі батьків юна Марфа вийшла заміж за Уласа Мазуревича, та щастя з ним не пізнала. Усі надії покладала на сина Тихона, але й він удався у своїх жорстоких предків: жадібний та безсердечний, він крокує кривавою стежиною. Він перетворив на пекло життя не тільки численних коханок, а й своєї дружини, багатої спадкоємиці Софії Льохвицької. Їхня спільна донька Ярина ненавидить батька-тирана. Вона покохала Степана, батько якого загинув від рук Тихона. Тепер понад усе Ярина хоче розірвати коло страждань та спокутувати гріхи роду Мазуревичів. Але ціна може виявитися зависокою для неї.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити