image
 |  342 29 Липня 2019 | 15:39

Топ 5 цікавих місць для відпочинку на Волині

Літо саме в розпалі і всі, кому випало таке щастя як літня відпустка, хочуть десь відпочити. Бажано подалі від міської суєти. Наше видання пропонує вам топ 5 цікавих місць для відпочинку на Волині.  

1. Національний природний парк «Прип'ять-Стохід».

Розташований у Любешівському районі. Тут зустрічаються надзвичайно красиві і рідкісні рослини. Близько 40 видів занесено до Червоної книги України.

Води озер та річок природного парку багаті на рибу. На берегах, у лісах і болотах живуть найрізноманітніші тварини: саламандрові, черепахи, стрибуни. Та найбільше птахів.

«Прип’ять-Стохід» - справжній пташиний рай. Це одне з найбільших в Європі місць гніздування водно-болотних птахів.

Загалом на території парку живе близько 80 видів тварин, занесених до Червоної книги України. Є ї такі, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі, тому занесені до Європейського Червоного списку тварин. А така пташка як синиця біла обрала «Прип’ять-Стохід» своїм єдиним місцем гніздування.

Чудесні краєвиди відкриваються поблизу озер: Люб'язь, Біле та Рогізне. Проте, найбільш унікальні та неповторні краєвиди спостерігаються вздовж річок Прип'ять і Стохід. Характерною особливістю цих річок є наявність десятків рукавів, русел, затонів, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів.

Окремим місцем, яке вабить відпочиваючих, любителів спортивної риболовлі і різного роду туристів є село Сваловичі. Тут стоять старі поліські хати з очеретяним дахом, та плетеним з лози тином. В помешканнях місцевих жителів збереглися вишиті рушники та картини, ткані доріжки та різні предмети старовинного побуту.

Територією парку проходить низка туристичних маршрутів. Особливою популярністю користуються водні маршрути р. Стохід «Чарівний світ Полісся» та р. Прип’ять «Прип’ятські мандри». З кожним роком тут все частіше можна зустріти байдарочників з України, Польщі та інших країн.

Тут щороку відбуваються фестивалі: один з екстримального водного туризму «Поліська регата та чи не єдиний в Україні турнір з ручного сінокосіння низинних боліт «Українська косовиця».

Адреса:  Волинська область, смт. Любешів,  вул. Бондаренка 47.  тел. 80336230123 

 Веб-сайт парку http://pripyat-stohid.com.ua/

2. Славне містечко Берестечко

Є на Волині одне дуже маленьке містечко ім’я якого знає, практично, кожен українець. Розповідаємо про безпосередньо пов’язане з козаками Берестечко, яке стало відомим після пам’ятної битви гетьмана Богдана Хмельницького у 1651 році.

Битва під Берестечком вважається найбільшою у національно-визвольній історії України. У ній із одного боку брали участь Військо Запорозьке під командуванням Хмельницького та союзні йому кримськотатарські воїни Ісляма III Ґерая, а з другого – армія Речі Посполитої під керівництвом короля Яна II Казимира. Відповідно до історичних джерел, кількість поляків становила близько 300 тисяч осіб, а українців з кримськими татарами – до 130 тисяч. У підсумку перемогу відсвяткувала польська армія, однак козаків не було розгромлено, а причиною поразки називають те, що татари зненацька залишили поле бою та захопили з собою українського гетьмана.

Власне з козацькими часами пов’язано більшість пам’ятників Берестечка. Зокрема, заслуговує уваги меморіал "Козацькі могили", який було зведено у 1914 році на місці вище зазначеної битви. До складу цього комплексу входять Георгіївський монастир (XX століття), дерев’яна Михайлівська церква (XVII століття) та пантеон загиблих козаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найменше місто України зберегло найбільше козацьких артефактів

Обов’язково слід відвідати у Берестечку й костел Святої Трійці (XVII століття), а також однойменний православний собор (XX століття) – обидва вражають своєю величчю та витонченістю. До слова, це один із найбільших храмів в Україні. Також варті уваги каплиця Святої Теклі (XVII століття), так званий Мурований стовп (XVI), що стоїть на могилі колишнього власника містечка князя Олександра Пронського та мальовничі краєвиди довкола. Додамо, що неподалік Берестечка розташовується місцеве "море" – Хрінницьке водосховище, що є найбільшим штучно створеним водним об'єктом області.

3. Санаторій «Шахтар».

Розташований у селі Павлівка Іваничівського району на березі озера і двох річок, які утворюють острів. В літній період тут діє табір відпочинку й оздоровлення для дітей. Крім того, на березі водойми й самому плесі протягом року можна помітити багато рибалок, туристів й відпочивальників.

Озеро з навколишніми луками, річками, ставками, мальовничий ландшафт, різноманітні рослинні угрупування, фауна водойми - ці фактори і багато інших (під’їзні шляхи, заклади торгівлі...) сприяють широкому розвитку рекреації у зоні Павлівського озера і прилеглій території.

4. Заміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Прикордонник».

Розташований у селі Литовеж Іваничівського району.

Щоліта кілька сотень дітей відпочивають і оздоровлюються в закладі "Прикордонник" на Волині неподалік від села Литовеж, який починає свою роботу в середині червня. Чудова природа, свіже повітря, активний відпочинок – найкращий спосіб відновлення сил школярів після навчального року. Харчування дітей організовує комбінат шкільного харчування міста Нововолинськ. Діти, що мають право на пільги (сироти, інваліди, постраждалі від Чорнобильської катастрофи та інші), можуть тут провести дві-три тижні безкоштовно.

5. База відпочинку «Вишнева садиба»

Заснована переселенцями з Луганчини. Тут вам запропонують прогулянки до лісу по чорницю та гриби, рибалку в приватному ставку, купання та катання на човні на озері, аромалазню на дровах, запашні страви з баранини, шашлики з домашньої свинини. За бажанням екскурсії до Луцького замку.

Адреса: Волинська обл., селище Дольськ. 067-643-35-67, 067-641-30-01.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити