image
 |  2 29 Січня 2020 | 15:28

Трагедія Крут сталася, бо більшість українців жили за принципом «а какая разніца», - депутат Луцької міськради

Причина поразки під Крутами 29 січня 1918 року полягає у тому, що тоді більшість українців жили за принципом «а какая разніца».

Про це заявив депутат Луцької міськради, голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік.

Обранець громади у день вшанування подвигу крутянців прокоментував історичне значення події, яка назавжди увійшла в історію. А також звернув увагу на історичні паралелі.

«Поразка під Крутами у 1918 році виникла не сама по собі. Вона сталася тому, що в той час більшість українців сповідували принцип «а какая разніца». Вторгнення Росії в Україну розпочалося ще на початку грудня 1917 року. Але агресія ворога не викликала хвилю національного піднесення. Велика частина українського суспільства поводилася пасивно та байдуже. Багато українських військових підрозділів, які в той час перебували у підпорядкуванні Центральної Ради, не поспішали давати відсіч окупантам з Москви. Дехто волів просто почекати і побачити, чим воно завершиться. Через масове поширення серед українців свідомості у стилі «а какая разніца», УНР була приречена.

Після Першої світової війни здобули незалежність більшість народів Європи, які раніше перебували під владою імперій. І більшість цих народів чисельно були меншими за українців. А ось велика 40-мільйонна українська нація на початку 20-го століття не змогла стати вільною. Бо вірус «какой разніци» глибоко проник у світогляд народу. Зробив його беззахисним і покірним перед обличчям ворога. Схильним до миру за будь-яку ціну. Ми маємо пам’ятати про це, якщо хочемо перемогти і зберегти свою державу”, - зазначив Микола Федік.

Читайте також: У Луцьку вшанували Героїв Крут (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити