image
 |  0 26 Листопада 2018 | 19:52

Три колишні президенти України закликають не скасовувати вибори

Перший, другий і третій президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко направили до Верховної Ради звернення, в якому закликають за можливого запровадження воєнного стану внести зміни до закону "Про правовий режим воєнного стану", прибравши з нього норму про скасування виборів і про надмірне обмеження прав і свобод людей. 

 Про це пише Інтерфакс Україна.

"Сьогодні Україна стоїть перед непростим вибором. Незабаром Верховній Раді доведеться ухвалити рішення про введення воєнного стану, яке в будь-якому разі стане доленосним. Цинічний і неприхований напад Російської Федерації на українські кораблі в Керченській протоці, захоплення суден і полон військових є відвертим актом збройної агресії держави, яка вже окупувала 13% нашої території. Але чи стане введення Україною воєнного стану найкращою відповіддю на цей виклик? Можливо, саме для введення на берегах Дніпра надзвичайного режиму Кремль і влаштовував свою настільки зухвалу і демонстративну провокацію?", - йдеться в зверненні президентів до парламенту.

Вони вважають, що воєнний стан - це насамперед радикальне обмеження прав громадян України, включаючи повну заборону страйків, масових зібрань та акцій. 

"Є ще один безпрецедентний ризик, пов'язаний із воєнним станом - це правовий хаос у державі", - йдеться в документі. 

Крім того, вони наводять низку інших можливих наслідків введення воєнного стану. 

"Якщо депутати вирішать, що альтернатив воєнному стану немає, вони мають внести зміни до закону України "Про правовий режим воєнного стану", прибравши з нього норму про скасування виборів і надмірне обмеження прав і свобод людей. Ми вважаємо, що одночасно з введенням воєнного положення і змінами до зазначеного закону депутати мають ухвалити постанову Верховної Ради про призначення президентських виборів на 31 березня 2019 так, як це передбачено чинною Конституцією України", - заявили президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівень воєнної загрози значно підвищився: Росія може напасти без будь-яких обмежень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити