image
 |  14 8 Грудня 2021 | 11:46

Цінові гойдалки на ринку електроенергії вбивають фінансову спроможність громад, - депутат Луцької міськради

Цінові гойдалки на ринку електроенергії вбивають фінансову спроможність громад та унеможливлюють стратегічне планування роботи підприємств, для яких електрика - основний ресурс.

Про це у коментарі заявив голова фракції ВО "Свобода" у Луцькій міській раді Микола Федік.

Обранець громади висловив сумнів з приводу того, чи є у ЗЕ-влади моральне право вітати зі святом місцевого самоврядування.

"Основа місцевого самоврядування - фінансова спроможність. А основа фінансової спроможності - не лише надійна податкова база, а й прогнозовані тарифи. Якщо ж ціни на енергоносії постійно скачуть і переважно у бік зростання, виникає безліч проблем. Візьмімо до прикладу електроенергію.

За словами директора Луцького підприємства електротранспорту, у грудні ціна одного кіловату разом з тарифом розподілу перевищує 6 грн. Ще у листопаді вона була менша десь на 2 гривні. За місяць ріст склав 50%. Про яку стабільну роботу комунального підприємства може йти мова, якщо на ринку присутні такі коливання? Чи можна вести мову про якесь стратегічне планування? Формувати бюджет? Рахувати собівартість перевезень? А це лише один з прикладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК виявили недостовірність даних у декларації депутата Волиньради Микитюка

Крім того, з 2022 року на 17% виросте ціна передачі електроенергії. А це додатковий удар по підприємству, для якого електрика стратегічний ресурс. Звісно ж вирішувати проблему знову доведеться місцевому самоврядуванню. В той час як центральна влада вдаватиме з себе білу та пухнасту", - зазначив Микола Федік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити