image
 |  4 28 Грудня 2019 | 14:49

Цьогоріч газифікували понад 6 тисяч помешкань волинян

Цьогоріч на Волині газифікували понад 6 тис помешкань волинян. Основною сферою діяльності АТ «Волиньгаз», як Оператора ГРМ, є розподіл природного газу для мешканців Волинської області. Система газопостачання – 10 тис км газових мереж, 7,5 з них - лінійні частини газопроводів і 2,5 тис – газопроводів-вводів.

Про це інформує АТ «Волиньгаз».

Газові мережі

Щорічно підприємство здійснює доставку близько 0,5 млн. кубометрів газу для майже 250 тис. побутових споживачів, 2,5 тис. промислових підприємств, комунальної теплоенергетики, бюджетних установ та інших суб'єктів господарювання. Щодня фахівці обслуговують 1400 шкафних газорегуляторних пунктів і 412 газорегуляторних пунктів.

“Функції та завдання компанії змінені на законодавчому рівні кілька років тому. У 2015 році відповідно до вимог Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» відбулось масштабне реформування газової галузі. Газові компанії були реформовані за європейською моделлю, внаслідок чого функції постачання та розподілу газу були відокремлені, - наголошує директор технічний АТ “Волиньгаз” Павло Козюк. - Продаж газу стали здійснювати спеціальні компанії-постачальники, а обласні та міські газові компанії перетворилися в операторів газорозподільних мереж (ГРМ). Відтоді їх основним напрямком діяльності стала виключно доставка або розподіл природного газу від магістральних газопроводів до кінцевого споживача”.

Рівень газифікації області природним газом становить майже 70%, або 10 міст, 16 селищ міського типу та 632 села. Приладами обліку оснащено понад 85% споживачів.

АТ «Волиньгаз» - у списку найбільших роботодавців Волині. Близько 1,2 тисячі кваліфікованих фахівців, які працюють у компанії, підтримують газові мережі, споруди на них та обладнання в робочому стані, приймають аварійні виклики від споживачів на номер 104 та усувають аварійні ситуації, які нерідко загрожують життю і здоров'ю людей, надають послуги та консультації в 5-ти центрах обслуговування клієнтів. Аварійно-диспетчерська служба «Волиньгазу» в цілодобовому режимі, без вихідних забезпечує безпечну та безаварійну доставку газу для споживачів – так само, як рятувальна служба або лікарі екстреної медичної допомоги.

Що таке доставка газу?

Коли Ви купуєте новий телефон в онлайн-магазині, то сплачуєте окремо за товар та окремо за його доставку кур’єру або поштовій компанії. Так само відбувається і з природним газом. Ви платите за сам газ постачальнику, а газорозподільній компанії – лише за його фізичну доставку до будинку, тобто за послуги з розподілу.

АТ «Волиньгаз» не продає газ, а лише доставляє його споживачеві. З кінцевої ціни блакитного палива, яка регулюється Кабінетом Міністрів України та у листопаді 2019 року становила 7 грн. 07 коп. за 1 кубометр, газорозподільна компанія отримує лише 7% або 71,3 коп. Ці кошти і є вартістю послуги з доставки газу. Вони йдуть на обслуговування мереж, регулювання тиску, зарплати працівникам, пальне для аварійних служб, встановлення та повірку лічильників. Однак варто зазначити, вартість послуг з розподілу газу не покриває усіх витрат газорозподільної компанії. Ціни на товари та послуги, що купують облгази, зростають, а вартість їх послуг не змінювалась вже декілька років поспіль.

Як природний газ потрапляє у помешкання побутових споживачів?

Природний газ проходить шлях від магістрального газопроводу до домівки кінцевого споживача. На газорозподільній станції блакитне паливо переходить з магістрального газопроводу до розподільного. Потім газ прямує до газорозподільних пунктів, де тиск газу понижується до побутового рівня та очищується через фільтри. Далі газовий потік потрапляє по газопроводах у домівки. Таким шляхом по розподільчих газових мережах в безперервному режимі АТ «Волиньгаз», як газорозподільна компанія, цілодобово доставляє газ споживачам.

Коли газ надходить у розподільний газопровід, із ним технічно неможливо здійснювати будь-які маніпуляції, тому що система є герметичною, а втручання в її роботу є вибухонебезпечним. Будь-які дії, пов’язані зі зміною складу газу, технічно проводить тільки АТ «Укртрансгаз», яке має спеціальні установки для очищення, одорування газу та інших процесів.

Нагадаємо, що споживач має право отримувати інформацію щодо якості природного газу. Показники якості газу, який реалізує споживачам області гарантований постачальник у Волинській області, можна щоденно переглядати на офіційному сайті «Волиньгазу» (vlgas.104.ua) у розділі «Якість газу».

Які функції покладено на Оператора ГРМ АТ «Волиньгаз»?

Структурними підрозділами та виробничо-експлуатаційними службами АТ «Волиньгаз» забезпечується своєчасне проведення технічного обслуговування та ремонту газорозподільних мереж та споруд на них, оперативна локалізація та усунення аварійних ситуацій; постійно впроваджуються сучасні технології, починаючи з комп’ютеризації основних процесів – від обліку використаного газу до контролю за роботою газорозподільних пунктів та інших технологічних станцій, бухгалтерського і фінансового обліку, використовуються сучасне обладнання та пристрої, забезпечується безаварійна експлуатація систем газопостачання.

Своїм клієнтам АТ «Волиньгаз» пропонує:

§ видачу технічних умов організаціям та приватним особам на газифікацію промислових та житлових об’єктів;

§ видачу технічних умов на реконструкцію системи газопостачання;

§ роботи з приєднання та здійснення пуску газу в газопровід;

§ виконання робіт щодо усунення витоків газу, перемонтажу, підключенню та відключенню газових приладів;

§ проектування та будівництво газорозподільних мереж;

§ проведення технічного нагляду за монтажем газорозподільних мереж та газового обладнання згідно з нормативними документами та Правилами безпеки систем газопостачання;

§ встановлення, ремонт, монтаж/демонтаж, повірка загальнобудинкових, побутових і промислових лічильників;

§ погодження проектної документації, контроль за якістю зварювальних та ізоляційних робіт;

§ монтаж та капітальний ремонт засобів захисту підземних газорозподільних мереж від корозії та багато іншого.

“Не дивлячись на широкий спектр послуг, які надає АТ «Волиньгаз», ключова задача персоналу підприємства – забезпечення безперебійного та безаварійного надання послуг з розподілу природного газу для волинян, - зазначає директор технічний АТ “Волиньгаз” Павло Козюк. - Ми нагадуємо клієнтам, що природний газ - це не тільки товар першої необхідності, але і джерело підвищеної небезпеки. Тому в ситуації, коли мова йде про безпеку людей, компроміси неприпустимі. Ми закликаємо наших клієнтів до співпраці та робимо все можливе задля забезпечення комфорту та затишку в газифікованих домівках”.

Майбутнє газової галузі та зміни для споживачів

Газорозподільна мережа Волині розраховувалась із перспективою розвитку на споживання значних обсягів. Зараз споживання газу всіма категоріями споживачів значно зменшилась. Фахівці компанії провели власне дослідження – розрахували загальну потужність газових мереж та порівняли цей показник із її фактичним завантаженням. Результат приголомшив. Газові мережі області завантажені на 35 % від проектної потужності. Тому задача №1- це модернізації газових мереж під сучасні потреби. Адже побутовим споживачам і підприємствам більше не потрібні ті обсяги газу, які передбачені проектами. На сьогодні українці в чотири рази скоротили споживання газу. Систему газопроводів потрібно реконструювати, а професійною мовою, то на неї чекає “редизайн”, бо це єдиний спосіб зберегти інфраструктуру. Регіональна газова компанія, під брендом якої працює “Волиньгаз”, має намір наслідувати європейський тренд і планує наступного року тестувати взаємодію водню з природним газом на закритих ділянках мережі. В Україні поки все в кращих традиціях - поки міркують, у кого забрати і кому віддати трубу, в Європі всерйоз готуються до використання водню в газопроводах: разом, а в окремих випадках — і навіть замість природного газу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити