image
 |  14 25 Липня 2019 | 23:31

Твоє місто: цікаві факти про Малий замок у Луцьку (РЕТРО-ФОТО)

Велика синагога, яку часто називають Малим замком довгий час виконувала роль релігійного, освітнього та громадського центру луцьких євреїв. Поки що не відомо, хто саме проектував споруду, хто був архітектором і виконавцем робіт.

Про це пишуть у спільноті VisitLutsk.

У 1626 році король Сигізмунд ІІІ надав привілей євреям на побудову кам'яної синагоги та нової школи на тому місці, де стояла стара. Ця споруда складалася із чотирьох основних частин: молитовного залу для чоловіків, двох бічних приміщень для жінок та навчання, вежі. На південному куті молитовного залу була збудована оборонна вежа з бійницями за вимогою короля, там містився невеликий арсенал.

Синагога мала дуже цікавий і розкішний інтер’єр. Особливо це стосувалося Арон Га-кодешу, в якому зберігалися сувої Тори. У залі було 260 сидячих місць. Посередині стояла біма, яка підпирала склепіння. Стіни були вкриті малюнками тварин та рослинним орнаментом з написами, меморіальними дошками.

У серпні та вересні 1942 року близько 17 000 в'язнів гетто були розстріляні. Тоді ж була закладена вибухівка в головну синагогу. Було повністю знищено двоповерхові приміщення, місцями дах молитовного залу й аттик. Сама ж вежа майже не зазнала руйнувань.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити