image
 |  2 5 Серпня 2020 | 14:53

У Бейруті вибухнула селітра з судна, що належить росіянину

2750 тонн нітрату амонію, які вибухнули в ліванському Бейруті, зберігалися там 6 років. Небезпечний вантаж прибув у столицю Лівану на кораблі Rhosus, який належить російському підприємцю Ігорю Гречушкіну.

Про це пише Українська правда.

"Вища рада оборони Лівану оголосила на своєму засідання, що 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), які вибухнули в порту Бейрута, були конфісковані у 2014 році з судна під назвою Rhosus".

Rhosus належить підприємцю Ігорю Гречушкіну з Хабаровська. Наразі росіянин живе на Кіпрі.

У 2013 році судно, яке ходило під прапором Молдови, мало доправити небезпечний вантаж із Батумі в Мозамбік, але через технічні проблеми зайшло в порт Бейрута.

Тоді ліванська влада заборонила судну виходити в море через неналежний технічний стан.

Більшу частину екіпажу Rhosus відпустили, але на борту залишили четверо моряків, які змогли виїхати з Бейрута тільки через рік, адже Гречушкін, фактично, покинув судно, вантаж та моряків напризволяще. Після затримання Rhosus він оголосив себе банкрутом.

Ліванська влада залишила 4 моряків на борту, очікуючи на змінний екіпаж, враховуючи небезпеку вантажу. Врешті, селітру вивантажили на склад порту Бейрута, а моряки покинули Ліван. Відомо, що у складі екіпажу судна були українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у Лівані: не менше 30 загиблих, більше 2,5 тисячі поранених, вибухову хвилю відчули на Кіпрі (ФОТО, ВІДЕО)

За даними LBCI, конфісковану з судна селітру зберігали на складі на 12-му причалі порту Бейрута і збиралися утилізувати.

Ліванський видання відзначає 20 липня генпрокурор Лівану склав доповідь про неналежне зберіганні небезпечного вантажу - в стіні складу була діра, через яку не зачинялися двері і всередину могли потрапити сторонні люди. Комісія доручила залатати дірку, полагодити двері і виставити охорону біля складу.

Так, у службі безпеки Лівану вважають, що "вибух стався під час зварювання дверей". Іскра спочатку підпалила феєрверки, які зберігались на складі, що, в свою чергу, стало причиною вибуху аміачної селітри.

Відзначається, що 2750 тон амонію еквівалентно 1800 тонам тротилу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити