image
 |  16 14 Вересня 2023 | 18:13

У чоловіка позеленів язик і став волохатим

У 64-річного американця язик став зеленим та волохатим.

Чоловік звернувся до лікарів з цією проблемою. Поскаржився, що йому важко говорити та має неприємні відчуття в роті, пише nejm.

Коли лікарі оглянули пацієнта, то з'ясували, що його язик мав подовжені ниткоподібні сосочки та зелене забарвлення. Ніяких інших уражень порожнини рота чи зубів не помітиличено.

Чоловіку поставили діагноз "волохатий язик".

Язик пацієнта став волохатим та зеленим унаслідок накопичення мертвих клітин шкіри на ньому. Це призводить до того, що сосочки, які вкривають язик і містять смакові рецептори, подовжуються. Вони затримують інші речовини, такі як їжа, бактерії та дріжджі. Тому язик й позеленів.

Лікарі пояснили, що подібне захворювання може бути спричинене рідкісним побічним ефектом антибіотиків, поганою гігієною порожнини рота, сухістю в роті, курінням або вживанням м'якої їжі, яка не "стирає мертву шкіру на язиці".

Медики кажуть, чоловік вживав антибіотики через зубну інфекцію безпосередньо перед появою симптомів. Однак вони заспокоїли пацієнта, що це лікується. Але йому варто ретельніше доглядати за порожниною рота.

А ще йому порадили обережно почистити язик зубною щіткою та кинути палити. Через пів року язик американця повернувся до свого нормального вигляду, однак палити він так і не покинув.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити