image
 |  4 6 Жовтня 2020 | 19:18

У Киргизстані: вибори – не дійсні, хвиля відставок і гpабіж pодовищ золота

У вівторок, 6 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку продовжилися протести після парламентських виборів. Також рано-вранці люди вийшли на мітинг у місті Ош. Унаслідок зіткнень із силовиками помер перший протестувальник, ще 590 осіб постраждали. За даними Міністерства охорони здоров'я, госпіталізовано 150 постраждалих, 13 із них – у реанімації. Центральна виборча комісія Киргизстану визнала підсумки парламентських виборів недійсними.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Нагадаємо, що в понеділок, 5 жовтня, наступного дня після парламентських виборів у Киргизстані, люди вийшли на акцію протесту на площу Ала-Тоо в Бішкеку та в інших містах країни. Учасники мітингу виступили проти попередніх підсумків голосування, згідно з якими більшість голосів отримали провладна партія «Бірімдік» і «Мекен Киргизстан». Унаслідок між протестувальниками і силовиками відбулися зіткнення.

Поки влада відступає…

09:30 – Сооронбай Жеенбеков заявив, що не давав наказу силовикам відкривати вогонь, щоб не травмувати учасників протесту. Події ночі він вважає спробою захоплення влади під приводом виборів.

«Минулої ночі деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу. Використовуючи підсумки виборів як привід, вони порушили громадський порядок», – йдеться у зверненні президента Киргизстану.

09:40 – Опозиціонери обрали тимчасового мера Бішкека, ним став Жоошбек Коеналієв, кандидат від партії «Республіка».

11:20 – Мер Бішкека Азіз Суракматов подав у відставку.

11:25 – Центральна виборча комісія Киргизстану визнала недійсними підсумки парламентських виборів.

15:00 – Бішкекський суд перевів звільненого протестувальниками із СІЗО колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва під домашній арешт.

«Сьогодні було рішення Первомайського районного суду, згідно з яким Атамбаєву було змінено запобіжний захід із взяття під варту на домашній арешт», – сказав юрист ексглави держави Замір Жоошев.

17:42 – Спікер Жогорку Кенеша Дастан Джумабеков подав у відставку. Про це стало відомо на позачерговому засіданні Жогорку Кенеша, яке проходить у готелі «Достук».

…невідомі масово захоплюють pодовища золота

17:02 – У Кара-Балті невідомі захопили єдиний у країні завод, який займається аффінажем золота – ВАТ «Киргизалтин». Водночас стало відомо, що дружинникам вдалося вигнати мітингувальників з офісу «Киргизалтин» у Бішкеку.

Додамо, що місцеві ЗМІ писали, що невідомі люди захопили вугільне родовище Кара-Кече в Наринській області.

Також на родовищі золота Жамгир у Джалал-Абадській області місцеві жителі намагалися взяти в заручники співробітників і погрожували розправою. Більшості працівників вдалося покинути територію.

Ще одне золоторудне родовище Іштамберді, яке розробляє китайська компанія «Фул Голд Майнінг», захопили місцеві жителі. Туди прибуло приблизно 300-400 осіб.

Мідне родовище Бозимчак у Джалал-Абадській області призупинило роботу. Місцеві жителі відібрали дві вахтовки, які слідували з родовища.

18:14 – Тим часом у країні почали масово захоплювати родовища, де видобувають золото та інші метали.

Крім того, під час нічних протестів у Бішкеку було розграбовано Фонд медичного страхування, який готував «коронавірусні» доплати лікарям, повідомила прессекретарка відомства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протестувальники у Киргизстані випустили із СІЗО експрезидента Атамбаєва (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити