image
 |  7 10 Січня 2021 | 20:04

У Китаї льодовик вкрили ковдрою, щоб запобігти його таненню

У Китаї вчені провели експеримент під час якого вкрили частину льодовика геотекстильною ковдрою, яка має вберегти його від швидкого танення.

Як повідомляє Daily Mail, проект стартував в серпні 2020 року. Для експерименту команда з Північно-Західного інституту екології та ресурсів обрала льодовик Дагу у провінції Сичуань на південному-заході Китаю. Льодовик розташований на висоті 5000 метрів над рівнем моря і тане швидше за решту льодовиків у Піднебесній.

Вчені отримали перші результати свого експерименту – за їхніми оцінками, вкритий спеціальною ковдрою покрив льоду зберігся краще, ніж сусідні з ним відкриті ділянки – він на один метр вищий за них.

Зауважується, що у Китаї - значна кількість малих льодовиків площею менше одного квадратного кілометра, і така методика збереження може стати в нагоді.

Слід додати, що подібний метод збереження льодового покриву вже використовується у Швейцарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спраглі й під вогнем: прифронтовий Торецьк і околиці – майже тиждень без води через прорив водогону

Раніше міжнародні дослідження довели, що з 1991 по 2010 рік світ втратив понад 70% льодовиків і головна причина танення – людська діяльність. Протягом останніх десятиліть швидкість танення льодового покриву планети зросла в чотири рази.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити