image
 |  2 9 Липня 2023 | 18:51

У Латвії новий Президент. Що це означає для України?

Колишній міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у суботу, 8 липня, офіційно вступив на посаду президента балтійської країни.

Про це інформує dw.com.

Складаючи присягу глави держави на спеціальному засіданні парламенту в Ризі, Рінкевичс пообіцяв підтримувати Україну в її протистоянні з Росією. "Війна і геноцид Росії в Україні створили нову, сувору реальність", - сказав 49-річний Рінкевичс. "Світ, Європа і наш регіон перебувають під загрозою з боку імперської Росії і режиму Лукашенка", - додав президент, цитує агенція dpa.

Рінкевичс також заявив, що зовнішня політика його країни повинна відображати ці нові реалії, і пообіцяв працювати над створенням сучасної, справедливої і безпечної Латвії під час своєї президентської каденції: "Ми повинні продовжувати діяти швидко, рішуче і мудро". Новий президент також підтвердив відданість своєї країни сильному Європейському Союзу і НАТО.

У Латвії глава держави виконує переважно представницькі функції. Рінкевичса було обрано парламентом на цю посаду у травні. Він замінив 68-річного Егілса Левітса, який не балотувався на другий чотирирічний термін.

Рінкевичс обіймав посаду міністра закордонних справ з 2011 року - довше, ніж будь-хто з його попередників. Його наступник на посаді міністра закордонних справ ще не визначився. Поки що обов'язки глави МЗС тимчасово виконуватиме прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США знищили хімічну зброю

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити