image
 |  301 14 Квітня 2024 | 15:54

У Луцьку 14-річний хлопець з аутизмом викладає англійську мову

14-річний Марко Бихнюк із Луцька, який має аутизм, працює викладачем розмовного клубу з англійської мови для дітей з інвалідністю.

Проводити заняття для однолітків з особливими освітніми потребами хлопцю запропонувала начальниця управління соціальних служб, сім’ї та молоді Луцької міськради Ліна Галан. Марко розповів Суспільному: зрадів та відразу погодився.

Розмовний клуб з англійської мови діє в Луцьку понад місяць. Правильній вимові слів та популярним фразам для спілкування навчає з допомогою різних ігор.

«Він такий, як ми»

9-річна Домініка англійську мову вивчає у школі. Але цього, з її слів, недостатньо. Тому відвідує заняття, які проводить Марко.

«Мені ці заняття допоможуть краще знати англійську і я зможу спілкуватися з людьми англійською мовою», — каже Домініка.

Вперше на розмовний клуб прийшла 12-річна Христина. Зі слів дівчини, заняття їй сподобалося, бо Марко зрозуміло все пояснює.

«Він такий, як ми. Тому легко сприймаємо інформацію. Планую сюди ходити, щоб вивчити англійську та розмовляти нею», — говорить Христина.

«Я зрозуміла, що він ніколи не буде таким, як інші»

Діагноз «аутизм» лікарі встановили, коли Маркові було шість років, розповідає його мама Аліна Мартинова. Зізнається: якби знала про цю хворобу раніше, то б відразу звернула увагу на особливу поведінку сина.

«Всі говорили: яка спокійна дитина. Я відчувала, що щось не те. Але мене заспокоювали: хлопчик заговорить пізніше. Розпач прийшов тоді, коли я зрозуміла, що він ніколи не буде таким, як інші», — каже жінка.

Зі слів мами, рухатися далі та не опускати руки сили їй давав сам Марко.

«Ми не займалися з ним спеціально»

Після численних реабілітацій, попри невтішні прогнози лікарів, Марко Бихнюк почав розмовляти не лише рідною, а й іноземною мовою.

«Я сам вчив англійську. Було дуже легко запам'ятати слова, і всі англійські слова я знаю ще сьогодні», — говорить Марко.

Саме англійською мовою батьки з дитинства включали йому замість мультфільмів розвивальні відео.

«Він сам себе зробив, тому що ми не займалися з ним спеціально. Наша заслуга тільки в тому, що ми йому не заважали», — каже мама Марка.

Марко зізнається: вчитель він не строгий, після занять хвалить дітей за старання і навіть ставить оцінки.

«І мені, і дітям цікаво. Тим паче, що англійська мова є однією з популярних мов всього світу», — каже хлопець.«Дітьми з аутизмом треба займатися»

Понад 100 дітей з діагнозом «аутизм» перебуває зараз на обліку у Луцькій міській дитячій поліклініці, каже директорка медзакладу Оксана Лєщинська. З її слів, завдяки спеціальним методикам реабілітації ця хвороба не є вироком.

«Дітьми з аутизмом треба займатися, треба їх розвивати, треба до них шукати підходи. І тоді дитина буде соціалізована, і сім'ї буде легше», — говорить Оксана Лєщинська.

Розмовний клуб діє у нещодавно відкритому просторі для дітей у Луцьку. За слова Марка Бихнюка, викладатиме англійську та ділитиметься своїми знаннями, поки буде потреба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині працюють понад 45 тисяч підприємців-фізичних осіб

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити