image
 |  2 30 Листопада 2018 | 20:41

У Луцьку до важкохворих людей будуть виїжджати спеціальні бригади

У Луцьку — 400 онкохворих людей з термінальною стадією (четвертою) і понад 5 тисяч важкохворих діток (онко, ДЦП, аутизм та інші захворювання).

Про це повідомляє Район.Луцьк.

Про це стало відомо 30 листопада, під час круглого столу на тему «Стан розвитку паліативної допомоги у Волинській області», де спеціалісти медичної сфери обговорювали створення бригад паліативної допомоги на базі КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» та на базі Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженнями центральної нервової системи, — повідомляє «Твій портал».

Власне, паліативна допомога — це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної допомоги). 

Головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров'я Волинської ОДА Людмила Рожко пояснює, що виїзна паліативна допомога як онкохворим діткам, так і діткам з важкими ураженнями центральної нервової системи надзвичайно необхідна. Часто батьки просто не готові їхати з такими дітками після лікувального закладу додому, бо просто бояться, що не зможуть дати їм ради. Але постійно в лікарні вони теж не можуть бути. Такі діти потребують догляду і медичного супроводу, який самі батьки не спроможні їм надати в силу боязні або ж необізнаності. 

Щодо дорослих онкохворих людей, то на базі центру первинної медико-санітарної допомоги №1 вже невдовзі відкриють спеціальний кабінет, де їх обслуговуватимуть. 

Виїжджатиме і бригада на місця. Виїзні бригади складатимуться з лікаря, медсестри, а також соцпрацівника чи психолога. Поки що у випробувальному режимі вони працюватимуть по місту, а в перспективі – по області. 

До слова, вони навчатимуть рідних хворого елементарним навикам догляду та робитимуть знеболювальні уколи для самого хворого. Усі обезболюючі препарати медики виїзної бригади матимуть на руках. Також психолог виїзної бригади надаватиме психологічну допомогу рідним хворого. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Юному волинянину потрібна допомога небайдужих

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити