image
 |  335 1 Липня 2024 | 08:28

У Луцьку Ірина Фаріон презентувала свою книгу "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті" (ФОТО)

30 червня у приміщенні Музею сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку відбулася презентація книги відомого науковця та мовознавця Ірини Фаріон "Англізми і протианглізми: 100 історій слів у соціоконтексті".

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

На подію завітало чимало лучан, які прийшли поспілкуватися з авторкою.

Ірина Фаріон розповіла, що спонукало її написати книгу. Науковець зауважила, що раніше українцям штучно нав'язували російську мову. А влада чужинців формувала відповідне ставлення до української мови як до якоїсь другосортної. Тепер щось подібне відбувається з англійською мовою, у той час як українську мову намагаються зробити необов'язковою.

У монографії проаналізовано мовно-суспільне явище англобарбаризації (очуження) в соціокультурному контексті. Показано позамовні та внутрішньомовні причини вмотивованого та невмотивованого запозичення крізь призму культурно-мовної національної ідентичності.

Ця монографія – наслідок дворічного інтерактивного проєкту на авторському YouTube-каналі Iryna Farion «Протианглізм», де записано 68 відео з тлумаченням англізмів та їхніх українських відповідників.

Авторка книги протиставляє унікальне – глобальному, національне – космополітичному, традиційне – модному, своє – чужому, а отже, вічне – минущому.

Під час презентації було проведено невеликий аукціон. Кошти з аукціону та частина коштів з проданих книг будуть спрямовані на придбання автотранспорту для бригади Нацгвардії "Рубіж" та інших частин ЗСУ.

Учасники зустрічі також мали нагоду поспілкуватися з відомим філологом та мовознавцем та задати питання як у царині української мови, так і у сфері захисту української ідентичності.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити