image
 |  5 27 Березня 2020 | 22:31

У Луцьку на 3D-принтері друкують клапани до апаратів штучної вентиляції легенів (ВІДЕО)

Клапани до апаратів штучної вентиляції легень, каркаси для захисних масок друкують у студії 3D друку у Луцьку.

Про це повідомляє «UA.Волинь».

Технічний директор Василь Цапюк розповів: із початком карантину вирішили перепрофілювати своє підприємство. Замість рекламного друку виготовляють речі, що допоможуть подолати поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Ідею запозичили у фахівців 3D друку з Італії.

Технічний директор Центру тривимірних технологій у Луцьку Василь Цапюк показує, що друкують 3D принетери.

Технічний директор Центру тривимірних технологій Василь Цапюк:

«Це є каркас під маску, яким можна закріпляти будь-який матеріал, чи спеціальний фільтрувальний матеріал, чи марлеву пов'язку і він щільно прилягає до обличчя. Безпосередньо у мене така маска, її на 2 години вистачає.»

За півтори години виготовляють 8 таких каркасів. Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук каже: ідеї запозичили в італійців. Чоловіки приєдналися до Міжнародної спільноти інженерів по боротьбі із коронавірусом «Сovid-makers».

Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук:

Була запропонована ідея італійцями клапана перехідного, який під’єднується до маківки на пацієнта і подається вентилююча речовина у поєднанні із повітрям.

На одному із принтерів друкується клапан до апарату штучної вентиляції легень.

Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук:

«У результаті, через півтори години ми маємо перехідник до апарату ШВЛ.»

За допомогою такої деталі до апарату штучної вентиляції легень можна підключити двох людей, - каже промисловий дизайнер Центру тривимірних технологій Юрій Лук’янчук. Також друкують перехідник для чотирьох людей.

Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук:

«Наразі ці технології проходять клінічні випробування і ми отримаємо результат.»

У студії 3dдруку виготовляють захисні щитки для медиків, каже Василь Цапюк. 

Технічний директор Центру тривимірних технологій Василь Цапюк:

«Нам поступило креслення польських колег по цьому щитку, ми його за один день виготовили, за один день. А сьогодні у нас є передзамовлення на 1000 щитків. І наголошу, що перевести підпримство – це змінити цільову діяльність. Ми робимо це на безоплатній основі. Ми допомагаємо на скільки ми можемо.»

Спершу надрукували каркас для щитка на 3d принтері і побачили, що він друкується близько трьох годин – це надто довго, каже Василь Цапюк. Знайшли інший, швидший варіант.

Технічний директор Центру тривимірних технологій Василь Цапюк:

«Це є вже готовий робочий щиток, який можна одягнути, у ньому досить зручно, навіть із звичайними гумками. Накладка, щоб не тиснуло. Я так розумію, що працівник буде у захисному халаті і вдягаючи на голову, щоб воно бути мобільний.»

Лікар-пульмонолог обласної клінічної лікарні Олег Яковенко:

«Захисне скло, яке частково, наголошу, частково захищає, створюючи механічний бар’єр, коли приміром пацієнт кашляє чи чхає. Захищає працівника медичного6 медсестру чи лікаря. Ці речі, які вони виготовляють, вони мають бути резервом на випадок нестачі певногом медичного обладнання. Сподіваюся, що такого не буде, що у нас буде достатньо ресурсів згідно із доказовою медициною.»

Студія 3D друку надає свої вироби у лікарні області безплатно, каркаси для масок продають, щоб підтримати виробничий процес. Поки що сировини із нинішнім темпом в режимі нон-стоп їм вистачить на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці працюють над додатком для виявлення симптомів коронавірусу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити