image
 |  0 10 Липня 2019 | 17:43

У Луцьку на базі Кічкарівських ставків створять заказник?

Екологи та комунальники Луцької міської ради розглядають перспективу створення заказника на базі так званих Кічкарівських ставків.

Про це домовились на публічній консультації, яку організувала ГО “Центр ЮА” у четвер, 4 липня, у Молодіжному центрі Волині.

На зустрічі представники місцевої влади, громадські активісти, екологи та депутати обговорили можливості вирішення проблеми стану благоустрою та збереження екосистеми ставків на річці Омелянівка.

Питання порушили через оприлюднення ідеї створення на базі ставків заповідної території. Для цього громадська ініціатива на чолі із лучанином Павлом Савчуком подала клопотання до Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА із науковим обґрунтуванням того, що екосистему ставків необхідно захистити.

“Ці ставки виконують великі екосистемні послуги. Такі водно-болотні угіддя очищають стічні води. Вони мають важливу функцію фільтрації. Окрім цього, маленькі річки є цінним екокоридором для мігруючих видів тварин. І таку ж функцію виконують й ці ставки”, — каже Павло Савчук.

З його думкою погоджується завідувачка кафедри зоології Біологічного факультету СНУ імені Лесі Українки Катерина Сухомлін, зокрема вона зазначає, що водойма має велике різноманіття птахів, близько 30 видів, з яких 24 мають природоохоронні статуси:

“І це не зважаючи на те, що є великий антропогенний вплив на цю територію. ...Глибина водойми там лише 20-30 см, якраз найкращі умови для формування гнізд та вигодовування пташенят!”, — зазначила науковиця.

На думку науковиці найбільшим аргументом становлення екосистеми є поява у тій місцевості птаха луня очеретяного. Це, каже вона, доказ того, що відбувся біоценоз і екосистема спроможна сама себе відновити.

Ідею створення заказника активісти також оприлюднили через електронну петицію. Вона набрала достатню кількість голосів й, як повідомили представники влади, ідею орган місцевого самоврядування підтримує.

Цієї ж позиції дотримується і в.о. начальниці Відділу екології Луцької міської ради Оксана Тарабанюк. Чиновниця додала, що у планах міської ради створити на цій території ландшафтний парк.

“Ця ідея не заперечує ідею створення заказника”, — пояснила Тарабанюк. Вона підтвердила, що нині відділ екології готує проект рішення на розгляд сесії Луцької міської ради про створення заказника на основі поданого клопотання від громадської ініціативи та науковців. Адже стан благоустрою прибережних територій ставків часто порушують місцеві мешканці. Зокрема, створюють городи, де їх заборонено створювати, засмічують прибережну смугу. Цю ідею підтримало кілька депутатів Луцькради, присутніх на консультації.

Як пояснила головна спеціалістка Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Катерина Філюта, аби створити заказник, необхідні рішення Луцької міської та Волинської обласної рад. Потім же при створенні установчих документів будуть обговорювати деталі та проект організації території заказника. Саме на цьому етапі можуть виникнути труднощі, які потребують додаткового обговорення і вирішення.

По-перше, між ставками розміщені гідроспоруди, які перебувають у власності ДП «Укрриба» (спадкоємець колишнього «рибгоспу»). До сьогодні міська рада не може з’ясувати позиції цього підприємства щодо цих установок.

По-друге, відділ економічної політики Луцької міської ради планує спільно із Боратинською та Княгининівською ОТГ подати проект на отримання коштів іноземних фондів для реконструкції трьох туристичних об’єктів. У Луцьку таким об’єктом мали би слугувати саме Кічкарівські ставки.

Як повідомив заступник директора департаменту економічної політики, начальник відділу інвестиційної політики Сергій Омельчук, ідея проекту первинно була іншою. Але після візиту робочої групи на місце, вони зрозуміли, що проект повинен ураховувати момент збереження екосистеми ставків.

“Кінцевої концепції цього проекту у нас ще немає. Оскільки там сформувався такий природний комплекс, то було скасовано заплановане поглиблення та очищення ставків. Ми не хочемо, щоб проект суперечив цій заповідній території. Незабаром ми будемо мати нараду з ОТГ і будемо вирішувати, що будемо робити”, — повідомив чиновник.

Читайте також: У Луцьку жахливий стан мосту порівняли з пам'яткою архітектури (ФОТО)

За словами представниці ГО “Центр ЮА” у Волинській області Марії Доманської, обговорення було конструктивним і подальші рішення залежать від депутатів Луцької міської ради, які б мали проголосувати за заказник:

“Ідею створення заказника підтримують спеціалісти міської ради, громадськість та науковці. А у положенні про новостворений заказник можна буде закладати зону компромісу між позицією “зберегти екосистему” і позицією “створити можливості для рекреації та дозвілля мешканців Луцька і його гостей”, — зазначила вона.

Отже, найбільшої підтримки вирішення проблеми отримала ідея створення заказника. Щоправда, громадські активісти заявляли у клопотаннях про заказник на базі трьох ставків. Але у результаті обговорення дійшли до думки, що ще три ставки, які знаходяться вище по течії не можна експлуатувати, адже це прямо вплине на екосистему ставків у заказнику.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити