image
 |  0 22 Січня 2020 | 20:42

У Луцьку відкрили виставку «Українське військо 1917-1921-го років» (ВІДЕО)

З нагоди відзначення Дня Соборності України в обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відкрили виставку «Українське військо 1917-1921-го років».

Про це повідомляє «UA.Волинь».

На відкриття виставки прийшли луцькі студенти, військові ліцеїсти, лучани. Доброслав Гарбарчук – офіцер запасу військово-морських сил України. Фотографує стенд з інформацією про військово-морські потужності УНР. Каже: це знадобиться йому в написанні книги.

Відвідувач виставки Доброслав Гарбарчук:

«Вже в мене в чорновому варіанті є готова книжка. Я сфотографував те, що мені цікаво. Вона буде називатися «Україна – морська держава». Це чудова виставка. Деякі підходять і виражають свої позитивні емоції. Я морський інженер по спеціальності. Але по душі гуманітарій. У мене багато статей. Такі виставки потрібні».

На відкриття виставки, присвяченій українському війську, яке функціонувало 100 років тому, прийшли військовослужбовці 14 ОМБр імені князя Романа Великого.

Прес-офіцер 14 ОМБр імені князя Романа Великого Катерина Литвинчук:

«Краєзнавчому музею ми передали відзнаку командира 14 ОМБр . Нова відзнака, стилізована під прапор, який є прапором Волині. І прапор, який діти подарували нашим побратимам, а наші побратими поділилися з краєзнавчим музеєм».

Керівниця прес-служби 14 ОМБр імені князя Романа Великого Надія Замрига:

«Для нас військовослужбовців ЗСУ дуже важливо, тому що в нашій державі сьогодні відбувається все те саме, що і 100 років тому. Знати свою історію не лише почесно, а й корисно. Їхні помилки і перемоги для нас дуже корисні. Як військові ми можемо будувати свої дії».

Виставка «Українське військо 1917-21-го років» демонструє обороноздатність Української Народної Республіки 100 років тому. Матеріали до неї підготували науковці Українського інституту національної пам’яті, розповіла його представниця на Волині Леся Бондарук.

Виставка розповідає про початки українського війська та його організацію, командирів, роди військ, однострої, відзнаки та бойові операції 1917-го 1921-го років.

Представниця Українського Інституту національної пам’яті Леся Бондарук:

«Тут якраз представлена чи не найдрібніша, дуже деталізована історія УНР. Це та інформація, якої немає в підручниках, навчальних посібниках. Але завдяки іншим історикам це вже доступно в інтернеті. Окрім того, що глядачі можуть побачити історію, тут є ще місця пам’яті . Це традиція. Українська сучасна армія не виникла з нічого, вона має свої традиції».

Впродовж місяця виставка експонуватиметься у Волинському краєзнавчому музеї. Згодом – в музейних та освітніх закладах області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ковельському історичному музеї представили матеріали про діяльність Синьожупанної дивізії

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити